Zakładając, że ekstrakt słodowy (syrop) ma blisko 80% suchej masy oraz że ekstraktywnosć słodu w warunkach domowych to 65 -70 % łatwo wyliczyć,że 1 kg ekstraktu odpowiada ok. 1,3 kg słodu.
Czes napisał(a) Zakładając, że ekstrakt słodowy (syrop) ma blisko 80% suchej masy oraz że ekstraktywnosć słodu w warunkach domowych to 65 -70 % łatwo wyliczyć,że 1 kg ekstraktu odpowiada ok. 1,3 kg słodu.
Oj coś mi sie wydaje że te obliczenia są zbyt optymistyczne.
Bardzo wątpie czy z 1.3 kg slodu uzyskam 1 kg takiego syropu jak w Browamatorze.
Parametry piwa: Ekstrakt 13%, alkohol 5,6%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Barwa bursztynowa. Zapach słodowy. Piana ambitna, lacing do końca. Smak - no właśnie. Piwo mnie zawiodło. Mowa jest na etykiecie o mocnym chmieleniu. Tego nie czuć. Piwo na początku pustawe, potem...
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Comment