O produkcji piwa baaardzo naukowo-technicznie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #1

    O produkcji piwa baaardzo naukowo-technicznie

    Jeśli kogoś interesują informacje typu:

    Spośród parametrów jakościowych słodu największą uwagę zwraca się na: (...) barwę brzeczki laboratoryjnej wyrażoną w skali jodowej; powinna wynosić najwyżej 0,22 cm3 0,1 M J na 100 cm3 brzeczki dla słodu jasnego, a 0,60-1,5 cm3 dla słodu monachijskiego

    lub

    Temperatura ok. 63°C stanowi graniczną temperaturę scukrzania. Przy prowadzeniu procesu w tej temperaturze powstaje największa ilość maltozy. Przy zacieraniu w temperaturze wyższej niż 63°C tworzy się większa ilość dekstryn, a mniejsza ilość maltozy.

    to niech zajrzy tu.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
    dadek
    Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
    Taka...
    2022-02-28, 04:41
  • hajzenbergg
    Ilość słodu na 20 l piwa pszenicznego
    hajzenbergg
    Witam. Czy na 20 litrów piwa pszenicznego mogę dać 3 kg słodu pszenicznego i 2 kg pilzneńskiego? Czy to za dużo ? Pozdrawiam
    2017-03-06, 03:33
  • Ravage
    Coobra CB5 - wydajność
    Ravage
    Szukam opini użytkowników

    Posiadam ten kocioł i mam problemy z wydajnością przy dużych warkach celując w 40L gotowego piwa. Okazało się ze problemem była u mnie temperatura termostat pokazywał temperaturę na poziomie 63 stopni natomiast termometr zanurzony w zacierze pokazywał...
    2020-06-30, 15:39
  • heckler
    Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
    heckler
    Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
    Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
    2023-06-15, 12:52
  • SupeR_PiwosZ
    Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
    SupeR_PiwosZ
    Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

    Piwo jasne, pasteryzowane.

    Ekstrakt: brak informacji.
    Alk.: 5,6% obj.

    Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
    Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
    2024-12-31, 22:45
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...