kontakt brzeczki z tlenem, kiedy powinien być a kiedy nie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirkap
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 75

    #1

    kontakt brzeczki z tlenem, kiedy powinien być a kiedy nie

    stoi napisane, ze w trakcie procesu zacierania jak najmniej kontaktu z powietrzem, podczas gdy po odcedzeniu chmielu i ostudzeniu brzeczka powinna byc dobrze natleniona. tzn, jak zacieramy to nie napowietrzamy, a przed wrzuceniem drozdzy to juz mozna (trzeba)?
    Ostatnia zmiana dokonana przez mirkap; 2003-07-21, 11:49.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24163

    #2
    mirkap - trochę porozdzielałem Twój temat na części. przepraszam za ingerencję, ale za kilka dni ktoś z podobnymi problemami nie dotarłby do tych spraw.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • mirkap
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.07
      • 75

      #3
      oki,

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Dobrze zrozumiałes: choc może sie to wydać paradoksalne, raczej unikamy tlenu podczas zacierania i filtracji brzeczki i następnie natleniamy zimną brzeczkę nastawną przed dodaniem drożdży.
        Zwróć uwagę, że brzeczka jest w tzw międzyczasie długotrwale gotowana z chmielem więc ewentualnie obecny w niej tlen jest i tak usuwany wraz z parą wodną.
        Tlen jest niezbędny drożdżom, które w pierwszym etapie życia w brzeczce intensywnie się mnożą (drogą pączkowania). Potrzebują budulca na sciany komórkowe - kwasów tłuszczowych i steroli i własnie dlatego łakną tlenu. Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić.
        Natomiast natlenianie zacieru skutkuje w butelkowej już przyszłosci piwa niekorzystnymi, względnie szybkimi zmianami smakowymi. Jeżeli nie zamierzasz przechowywać swego piwa przez pół roku możesz się tym zbytnio nie przejmować

        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • mirkap
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.07
          • 75

          #5
          teraz jasne, dzieki.

          Comment

          • blues-beer
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.11
            • 114

            #6
            [QUOTE]Czes napisał(a)
            "Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić."

            Jak praktycznie to wykonać?

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #7
              Zajrzyj na stronę www.browamator.pl do rubryki "Zapytaj eksperta" - własnie była tam o tym mowa.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • slipa
                Standardy - od kiedy do kiedy
                slipa
                Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
                I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
                2024-05-07, 10:54
              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-08, 00:16
              • m2200
                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                m2200
                Witam,

                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                2019-05-16, 18:06
              • darekd
                Hoppebräu, Helles
                darekd
                Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
                Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność,...
                2025-07-11, 22:45
              • pebejot
                Jarosławiec, Bałtycka 14, Hotel & Browar Król Plaza
                pebejot
                Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
                Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
                Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...
                2023-06-03, 11:32
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...