kontakt brzeczki z tlenem, kiedy powinien być a kiedy nie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirkap
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 75

    #1

    kontakt brzeczki z tlenem, kiedy powinien być a kiedy nie

    stoi napisane, ze w trakcie procesu zacierania jak najmniej kontaktu z powietrzem, podczas gdy po odcedzeniu chmielu i ostudzeniu brzeczka powinna byc dobrze natleniona. tzn, jak zacieramy to nie napowietrzamy, a przed wrzuceniem drozdzy to juz mozna (trzeba)?
    Ostatnia zmiana dokonana przez mirkap; 2003-07-21, 10:49.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24263

    #2
    mirkap - trochę porozdzielałem Twój temat na części. przepraszam za ingerencję, ale za kilka dni ktoś z podobnymi problemami nie dotarłby do tych spraw.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • mirkap
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.07
      • 75

      #3
      oki,

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Dobrze zrozumiałes: choc może sie to wydać paradoksalne, raczej unikamy tlenu podczas zacierania i filtracji brzeczki i następnie natleniamy zimną brzeczkę nastawną przed dodaniem drożdży.
        Zwróć uwagę, że brzeczka jest w tzw międzyczasie długotrwale gotowana z chmielem więc ewentualnie obecny w niej tlen jest i tak usuwany wraz z parą wodną.
        Tlen jest niezbędny drożdżom, które w pierwszym etapie życia w brzeczce intensywnie się mnożą (drogą pączkowania). Potrzebują budulca na sciany komórkowe - kwasów tłuszczowych i steroli i własnie dlatego łakną tlenu. Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić.
        Natomiast natlenianie zacieru skutkuje w butelkowej już przyszłosci piwa niekorzystnymi, względnie szybkimi zmianami smakowymi. Jeżeli nie zamierzasz przechowywać swego piwa przez pół roku możesz się tym zbytnio nie przejmować

        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • mirkap
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.07
          • 75

          #5
          teraz jasne, dzieki.

          Comment

          • blues-beer
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.11
            • 114

            #6
            [QUOTE]Czes napisał(a)
            "Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić."

            Jak praktycznie to wykonać?

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #7
              Zajrzyj na stronę www.browamator.pl do rubryki "Zapytaj eksperta" - własnie była tam o tym mowa.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • slipa
                Standardy - od kiedy do kiedy
                slipa
                Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
                I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
                2024-05-07, 09:54
              • fidoangel
                Zlot nr XXI gdzie i kiedy się odbył?
                fidoangel
                Jak w temacie. Przeglądałem listę zlotów i nie znalazłem.
                2025-08-28, 15:05
              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-07, 23:16
              • darekd
                Sureshot, Summon your eagle powers
                darekd
                Chyba wszystko w tym piwie jest mi mocno nieznane.

                1, Browar. Kraftowiec z Manchesteru. Nie wiem od kiedy warzą, bo na stronie niezbyt przytomnie napisali, że od 3 lat uwarzyli szeroką gamę stylów, pytanie zatem brzmi kiedy postawili tą stronę. Zakładam, że to dość młody browar....
                2025-10-06, 16:59
              • Serokomlak
                Szwecja, Kalmar, Polhemsgatan 30, Ängöl AB
                Serokomlak
                Kalmar to miasto portowe (40 tys. mieszkańców) nad Cieśniną Kalmarską, znane z historii z Unii Kalmarskiej z 1397 r., wiążącej Szwecję, Danię i Norwegię unią personalną. W jej następstwie, na zamku w Kalmarze, koronowano władcę tych trzech królestw skandynawskich - Eryka Pomorskiego...
                2025-09-28, 21:34
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...