stoi napisane, ze w trakcie procesu zacierania jak najmniej kontaktu z powietrzem, podczas gdy po odcedzeniu chmielu i ostudzeniu brzeczka powinna byc dobrze natleniona. tzn, jak zacieramy to nie napowietrzamy, a przed wrzuceniem drozdzy to juz mozna (trzeba)?
kontakt brzeczki z tlenem, kiedy powinien być a kiedy nie
Collapse
X
-
mirkap - trochę porozdzielałem Twój temat na części. przepraszam za ingerencję, ale za kilka dni ktoś z podobnymi problemami nie dotarłby do tych spraw.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Dobrze zrozumiałes: choc może sie to wydać paradoksalne, raczej unikamy tlenu podczas zacierania i filtracji brzeczki i następnie natleniamy zimną brzeczkę nastawną przed dodaniem drożdży.
Zwróć uwagę, że brzeczka jest w tzw międzyczasie długotrwale gotowana z chmielem więc ewentualnie obecny w niej tlen jest i tak usuwany wraz z parą wodną.
Tlen jest niezbędny drożdżom, które w pierwszym etapie życia w brzeczce intensywnie się mnożą (drogą pączkowania). Potrzebują budulca na sciany komórkowe - kwasów tłuszczowych i steroli i własnie dlatego łakną tlenu. Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić.
Natomiast natlenianie zacieru skutkuje w butelkowej już przyszłosci piwa niekorzystnymi, względnie szybkimi zmianami smakowymi. Jeżeli nie zamierzasz przechowywać swego piwa przez pół roku możesz się tym zbytnio nie przejmować
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
[QUOTE]Czes napisał(a)
"Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić."
Jak praktycznie to wykonać?Comment
-
Zajrzyj na stronę www.browamator.pl do rubryki "Zapytaj eksperta" - własnie była tam o tym mowa.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
Related Topics
Collapse
-
Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....-
Channel: Kolekcjonerstwo
-
-
Jak w temacie. Przeglądałem listę zlotów i nie znalazłem.
-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Chyba wszystko w tym piwie jest mi mocno nieznane.
1, Browar. Kraftowiec z Manchesteru. Nie wiem od kiedy warzą, bo na stronie niezbyt przytomnie napisali, że od 3 lat uwarzyli szeroką gamę stylów, pytanie zatem brzmi kiedy postawili tą stronę. Zakładam, że to dość młody browar....-
Channel: Anglia
2025-10-06, 16:59 -
-
Kalmar to miasto portowe (40 tys. mieszkańców) nad Cieśniną Kalmarską, znane z historii z Unii Kalmarskiej z 1397 r., wiążącej Szwecję, Danię i Norwegię unią personalną. W jej następstwie, na zamku w Kalmarze, koronowano władcę tych trzech królestw skandynawskich - Eryka Pomorskiego...
-
Channel: Szwecja
2025-09-28, 21:34 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment