jak utrzymać temperaturę?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kokodżambo
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 7

    #1

    jak utrzymać temperaturę?

    Następną warkę zamierzam zrobić ze słodu. tyle jest ciekawych przepisów mówiących o gotowaniu słodu w odpowiedniej temperaturze np. 55C przez 15min itd.. jak utrzymać mam stałą temperaturę na gazie?
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Odp: jak utrzymać temperaturę?

    Kokodżambo napisał(a)
    Następną warkę zamierzam zrobić ze słodu. tyle jest ciekawych przepisów mówiących o gotowaniu słodu w odpowiedniej temperaturze np. 55C przez 15min itd.. jak utrzymać mam stałą temperaturę na gazie?
    Zacier stygnie bardzo powoli. Ja to robię tak, że ogrzewam do danej temperatury, wyłączam kuchenkę i kontroluję co kilka minut temperaturę. Jak spadnie to podgrzewam.

    Comment

    • Kokodżambo
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 7

      #3
      Wielkie dzięki za tą radę, nie wpadłem na to że temperatura zacieru spada bardzo powoli... no ale od czego ma się doświadczonych kolegów..

      p.s. widzę że jesteś z dębicy, mój kumpel Kyniu P. ma tam bar "gościniec"... dawno go nie widziałem, nie wiesz jak tam leci? pamiętam tą oryginalną kuchnię, barszcz z chleba albo garniec pierogów..

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24149

        #4
        wszystko świetnie Kokodżambo, ale dyskusje nie związane z tematami poruszanymi w tym dziale prowadź proszę w miejscach do tego przeznaczonych, np. w dziale "Przy piwie" lub poprzez PW z zainteresowaną osobą.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Petitpierre
          Funky Fluid, Boarding: Cancun
          Petitpierre
          DNEIPA, zapach to passiflora, mango, liczi, same owoce-na plus, nuta dolna lekko grejpfrut, sok pomarańczowy, oleiste. W smaku goryczka lekka, kwiatowa-rumianek, arnika, drapacz. Piwo jest trochę wodniste, ale to na karb sokowości, gładkie, od płatków. Udane z pewnością. Jeszcze nie poziom Big...
          2025-07-12, 12:04
        • heckler
          Czechy, Morašice, Morašice 12, Pivovar Rauš
          heckler
          Morašice, to mała wioska w Kraju Południowo morawskim. Najbliższe większe miasto to Znojmo, a i do niego będzie ze 25 km.

          Rodzinny browarek Rauš znajduje się w przerobionym garażu rodzinnego domu. W sumie jest to dom dziadka, a wnuk Pavel Rauš jest tam piwowarem.
          Bardzo
          ...
          2025-07-02, 12:13
        • ART
          Lubrow, One more kanpai
          ART
          One more kanpai @browar_lubrow & @onemorebeer.pl
          5,3 ABV / ? P
          Ryżowy Lager z chmielami Izabela i Amora preta

          #ricelager #lager #cannedbeer #polishlager #izabela #amorapreta




          One More Kanpai to jak spotkanie samuraja, który po długiej podróży...
          2025-06-29, 14:25
        • heckler
          Brno-Veveří, Hrnčířská 813/23, Minipivovar Fénix
          heckler
          W sumie można napisać że jest to najnowszy browar w Brnie, ale jak większość piwoszy wie jest to stary browar Magistr, który swoją działalność zakończył w 2018 roku.
          Obecnie browar ma nowych właścicieli i chyba najlepszego sladka w Brnie. Nowe otwarcie miało miejsce...
          2025-06-25, 08:41
        • ART
          Rafał S, A NZ IPA
          ART
          Miasto było spalone. Ściany z plastobetonu szeptały reklamami chmielu, a neony nie gasły nawet podczas cyberburz. W tym świecie, gdzie każdy łyk może być ostatnim, wszedł Rafał – ultrabiegacz, który pokonał trasę Sahara-Księżyc-Singapur z butelką w plecaku i potężną wolą walki...
          2025-06-16, 20:04
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...