Następną warkę zamierzam zrobić ze słodu. tyle jest ciekawych przepisów mówiących o gotowaniu słodu w odpowiedniej temperaturze np. 55C przez 15min itd.. jak utrzymać mam stałą temperaturę na gazie?
jak utrzymać temperaturę?
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Odp: jak utrzymać temperaturę?
Kokodżambo napisał(a)
Następną warkę zamierzam zrobić ze słodu. tyle jest ciekawych przepisów mówiących o gotowaniu słodu w odpowiedniej temperaturze np. 55C przez 15min itd.. jak utrzymać mam stałą temperaturę na gazie? -
Wielkie dzięki za tą radę, nie wpadłem na to że temperatura zacieru spada bardzo powoli... no ale od czego ma się doświadczonych kolegów..
p.s. widzę że jesteś z dębicy, mój kumpel Kyniu P. ma tam bar "gościniec"... dawno go nie widziałem, nie wiesz jak tam leci? pamiętam tą oryginalną kuchnię, barszcz z chleba albo garniec pierogów..Comment
-
wszystko świetnie Kokodżambo, ale dyskusje nie związane z tematami poruszanymi w tym dziale prowadź proszę w miejscach do tego przeznaczonych, np. w dziale "Przy piwie" lub poprzez PW z zainteresowaną osobą.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Już dawno nie byłem w tak nowym browarze, już działającym ale jeszcze przed premierą piw. Z Docentem planowaliśmy nawet wcześniejszą wizytę jednak Łukasz Śledziński (piwowar, od dwóch lat sędzia PSPD) zaproponował byśmy trochę poczekali aż piwa zakończą burzliwą fermentację i...
-
Channel: Browary polskie
2019-03-19, 05:45 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
Peated Foreign Extra Stout
7,5 ABV / 19 P
Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.
----------------------------------------
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-08, 11:34 -
-
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...1 Photo
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-19, 16:40 -
-
No to doczekaliśmy się piwa z Zatora.
Blg 18
A: 6, 5%
Inne popierdułki w stylu dodatków "płatki drzewa amburany" na ecie.
Na całe szczęśćie drzewo amburany nie przeszkadza mi w odbiorze tego piwa.
Ładny, świeży zapach czekoladowo-kawowy.
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment