Witam Wszystkich,
minął wczoraj drugi dzień od nastawienia angielskiego piwa jabłkowego typu CIDER i...
... wczoraj zajrzałem do fermentora a tam ...
 ...
piana zniknęła, a bąbelki gazu wydostają się całą powierzchnią brzeczki i TEN ZAPACH!! ODÓR!!! zapach cider'a połączony z siarkowodorem.
CZY TAKIE COŚ MOŻE MIEĆ MIEJSCE???
MOŻE TO SĄ DROŻDŻE DOLNEJ FERMENTACJI I TAK SIĘ ZACHOWUJĄ??
HELP POMOCY MAYDAY S.O.S.
Pzdr,
					minął wczoraj drugi dzień od nastawienia angielskiego piwa jabłkowego typu CIDER i...
... wczoraj zajrzałem do fermentora a tam
 ...
 ...piana zniknęła, a bąbelki gazu wydostają się całą powierzchnią brzeczki i TEN ZAPACH!! ODÓR!!! zapach cider'a połączony z siarkowodorem.
CZY TAKIE COŚ MOŻE MIEĆ MIEJSCE???
MOŻE TO SĄ DROŻDŻE DOLNEJ FERMENTACJI I TAK SIĘ ZACHOWUJĄ??
HELP POMOCY MAYDAY S.O.S.
Pzdr,
 
		
	 
		
	 
		
	 
							
						
 
		
	 .
.
							
						 ) zwykle pojawia się podczas pierwszej fazy fermentacji, zwłaszcza gdy ta jest prowadzona z użyciem drożdży typu lager (dolnej fermentacji).
  ) zwykle pojawia się podczas pierwszej fazy fermentacji, zwłaszcza gdy ta jest prowadzona z użyciem drożdży typu lager (dolnej fermentacji). 
  
  
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment