Podobno dzisiaj jest... Dzień Piwowara! Wszystkim Piwowarom życzę wszystkiego najlepszego - dobrego słodu, pachnącego chmielu, zdrowych drożdży i czystej wody!
Ile to człowiek ciekawych rzeczy się dowie z Forum.
Wstukałem hasło "dzień piwowara" i sowiedziałem się, że dziś mamy także:
Dzień Mleka
Międzynarodowy Dzień Dzieci Zaginionych
Dzień działacza Kultury i Drukarza
Wszystkim piwowarom, mleczarzom i mlekopijcom, zaginionym dzieciom, a najbardziej działaczom kultury i drukarzom-najlepszego!
Wy też macie swoje świeto
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
elroy napisał(a) A swoją drogą, jaki jest polski patron Piwowarów?
Znalazłem: św. Wieńczysław, św. Florian, św. Medard z Noyon.
Może uznamy jakiegoś jednego?
Florian to chyba raczej bardziej patron strażaków i kominiarzy, Wieńczysław kojarzy mi się z powieściami Niziurskiego (znanym włamywaczem Wieńczysławem Nieszczególnym), zaś Medard tak jakoś nie brzmi po polsku ... Wybór byłby trudny
breslauer napisał(a) Florian to chyba raczej bardziej patron strażaków i kominiarzy, Wieńczysław kojarzy mi się z powieściami Niziurskiego (znanym włamywaczem Wieńczysławem Nieszczególnym), zaś Medard tak jakoś nie brzmi po polsku ... Wybór byłby trudny
Chodzi właśnie o to, że wszyscy wyżej wymienieni święci są opisywani jako patroni piwowarstwa
Jest ich zresztą dużo więcej, wystarczy na google wpisać 'patron piwowarów'
To niech i ja dołączę się do życzeń i toastu dla piwowarów, szczególnie domowych. Samych udanych i smacznych warek!
A tak na marginesie to mam na swoim kompie taki programik-kalendarzyk pod nazwą WITAJ! 2000. Podaje on w zakładce "okolicznościowe", że dziś też obchodzi się Dzień Stemplarza
Skoro jest takie święto, trzeba wznieść toast za piwowarów !
Za niepohamowaną inwencję przy warzeniu i aby końcowy efekt zawsze przekraczał oczekiwania!
Pepek napisał(a) To niech i ja dołączę się do życzeń i toastu dla piwowarów, szczególnie domowych. Samych udanych i smacznych warek!
A tak na marginesie to mam na swoim kompie taki programik-kalendarzyk pod nazwą WITAJ! 2000. Podaje on w zakładce "okolicznościowe", że dziś też obchodzi się Dzień Stemplarza
Myślałem ,że spadnę z fotela.Dzień Stemplarza
Trzeba wypić więc jakiś domowy wyrób.Potem poczekam na życzenia i... prezent
Za wszystkich Piwowarów!
Wszystkim piwowarom, mleczarzom i mlekopijcom, zaginionym dzieciom, a najbardziej działaczom kultury i drukarzom-najlepszego!
Piwowarem nie jestem, ale to "najbardziej" mnie jak najbardziej dotyczy. Minister Kultury nadał mi otóż tytuł i odznakę "Zasłużony Działacz Kultury".
To tylko honorowe wyróznienie. Nawet zniżki na tramwaj za to nie mam...
Zdrowie obchodzących swój dzień
Stsounkowo niedawno, bo bodaj przed rokiem otwarty browar restauracyjny. Zarazem w cetrum Ostrowca jak i na uboczu.
W czwartkowe popołudnie zastałem niewielu gości. Oprócz sali restauracyjnej, neutralnej w odbiorze z widokiem na warzelnię i tanki plusem jest także taras wychodzący na bezludną...
Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...
Zawartość alk. 6, 0%.
Barwa pełna żółć, lekko przymglona.
Piana słabiutka, szybko schodzi do obrączki, za to dość ładnie osadza się na szkle.
Wyscycenie niskie.
W zapachu dość słabo, głównie nuty owocowe.
W smaku na początku, co dość dziwne, goryczka,...
Zawartość alk. 5,0%
Barwa jasnożółta, lekko przymglona.
PIana średniowysoka, trzyma się krótko, opada do obrączki, zostawia nieliczne ślady na szkle.
Wysycenie średnie.
Zapach początkowo wzorcowy, sporo obiecujący, kwiatowo-chmielowy, po krótkim czasie te przyjemne...
Comment