Nie wiem, czy to odpowiedni dział dla mojego pytania, ale nie znalazłem lepszego. Ponieważ piwko Grolsch mi smakuje (głównie ze względu na niepowtarzalny zapach), postanowiłem uwarzyć jego odpowiednik. Przeszukałem całe forum i nie znalazłem żadnych wskazówek. Czy ktoś z forumowiczów może próbował podrabiać Grolscha? Jaki chmiel powinien być użyty jako aromatyczny i jakie drożdże? A może ktoś mógłby użyczyć sprawdzoną recepture lub jakąś zaproponować?
Piwo a'la Grolsch
Collapse
X
-
Znalazłem tez przepis w Clonebrews (na 19l)
pils - 4.6
monach - 57g
carapils - 113g
zacierać 90' w 65.5%
chmiel:
21g chmielu 8% a-k (np. marynka) przez 90'
7g Hersbruecker przez 15'
14g Saaz - 10'
te 2 ostatnie możesz zastapić Lubelskim
drożdże: Danish LagerComment
-
-
Żeby było trudniej, dam "swój" przepis na 25 litrów.
Pilzniński 4480 gram
płatki/mąka/kaszka kukurydziana 790 gram
Saaz hop 30 gram
Halertau hop 25 gram
20 min w 50stC
45 min w 62stC
45 min w 70stCOstatnia zmiana dokonana przez jacer; 2007-11-20, 09:38.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
W NL już dawno nie widziałem zielonych, może zielone robią tylko na eksport.
W domu zieloną mam tylko jedną ze starych wizyt w NL, od dwóch lat gdy jeździłem nie przywiozłem żadnej zielonej a trochę tego nawiozłem coby mieć w co rozlewać swoje piwo.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Aromat Grolscha uważam za więcej niż wart uwagi i zamierzam uwarzyć piwo o podobnym bukiecie, ale posiadające wszelkie zalety piw domowych i pozbawione wad piw przemysłowych.
Za życzenia dziekuję, nie sądzę, abym był pierwszy, który podejmuje się wyprodukowania w domu kopii piwa przemysłowego.Comment
-
Też piłem dawniej "koncerniaki" i czasem mimo wszystko to robię, choć nie zawsze z przyjemnością. Nie w tym rzecz! Uważam, że produkt, któy zrobisz będzie odbiegał od tego co chciałbyś osiągnąć, tylko tyle. Niemniej próbuj...Comment
-
Z zachowanie charakterystycznych nut zapachowo-smakowych!
Comment
-
Zamiast kukurydzy radzilbym doac jakies 10% - 15% cukru ,albo glukozy. Wrazenie ostateczne jest takie, iz piwo wydaje sie bardziej wytrawne, blizsze przemyslowych wersji. W sumie zapewne podoby efekt uzyskasz korzystajac z mak/platkow kukurydzianych i enzymami do pomocy (nietestoalem wiec tylko sie domyslam). Ale osobiscie z dwojga zlego wole cukier.. oby nie za duzo."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Prawdę mówiąc nie rozumiem pędu do kopiowania piw przemysłowych. W końcu czy nie łatwiej po prostu je kupić skoro komuś smakują? W końcu to trochę tak jakbym chciał sobie domowymi metodami zrobić volkswagena golfa, bo oryginał mi się podoba. No chyba, że ma to służyć udowodnieniu swoich piwowarskich umiejętności - Patrzcie , oto ja, co potrafię uwarzyć KAŻDE piwo!Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Następne miejsce otwarte dużo później niż ja się tam znalazłem. Co prawda na ich stronie nie znalazłem nic o piwach, ale na tablicy przy wejściu na zdjęciu są butelki kraftowego piwa...
-
Channel: Warszawa
2025-03-06, 15:25 -
-
Nie znalazłem w wyszukiwarce tego piwa, a wydawało mi się, że kiedyś mogłem sięgnąć po to piwo
Seria " Maryensztadt klasycznie", alk. 5%
Aromat - słodowy, głównie kawa zbożowa, potem dochodzą orzechy i miękkie tony (ale nie karmel)
Piana - wysoka, zwarta,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-07, 20:49 -
-
Wydawało mi się, że gdzieś tu była ta marka, ale nie znalazłem
11% ekstr.
4,3% alk.
Aromat - zielonobutelkowy skunks, ale i wyraźniejszy chmiel w kierunku trawy, łąki z kilkoma kroplami cytryny
Piana - wysoka, ale niezwarta, średnia trwałość,...-
Channel: Ukraina
2025-10-03, 17:20 -
-
Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
Butelka niestety zielona.
Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...-
Channel: Czechy
-
-
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
-
Channel: Holandia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment