Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Analiza slodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Senior
    • 08-2003
    • 2107

    Analiza slodu

    Przegladajac analize slodu nie wszystko jest jasne dla mnie. Czy ktos moglby mi wyjasnic na co wplywaja poszczegolne elementy z analizy slodu? Ogolnie w analizie mozna znalesc takie elementy (niestety oryginalnie po angielsku)

    Colour (EBC Units) - Kolor w jednostkach EBC - To chyba wiadomo czym wyzsza wartosc tym mocniej zaciemnia piwo. Czy ktos wie jak to sie przelicza na wartosc w brzeczce?

    Cold water extract % - ekstrakt w zimnej wodzie % - Nie mam pojecia

    Diastatic power - moc distatatyczna - oznacza aktywnosc enzymatyczna slodu, czyli mozliwosc rozkladania skrobi do cukrow.

    Extract MIAG 7 "Dry" LDK
    - Suchy ekstrakt MIAG 7 ? - nie mam pojecia co t oznacza.

    Free amino nitrogen (FAN)
    - ilosc wolnych amino azotanow ? - jest to koncentracja amino kwasow i malych peptydow, ktore moga byz zuzyte przez drozdze do wzrostu i namnazania sie. Dla energicznej fermentacji musi wystepowac dana ilosc zwiazkow FAN. Natomiast za duza ilosc moze powodowac wieksza produkcje alkoholi fuzlowych oraz zwiekszona mozliwosc zakazenia gotowego piwa przez inne organizmy.

    Moisture % - wilgotnosc - bardzo dokladnie opisane w artykule o przechowywaniu slodu.

    NDMA
    - srodek rakotworczy dlatego okresla sie maksymalna dopuszczalna ilosc w slodzie.

    SMM
    - rodzaj amino kwasu, nie wiem jak wplywa to na piwo.

    Soluble nitrogen ratio
    - stosunek rozpuszczalnych azotanow - nie wiem jak to wplywa na piwo

    Total nitrogen
    - Calosc azotanow - nie wiem jak to wplywa na piwo

    Total soluble nitrogen dry - calosc rozpuszcalnych azotanow - nie wiem jak to wplywa na piwo.

    Ilosc azotu wplywa bezsposrednio na ilosc bialek, jakos to sie liczy, ale dla mnie jest to czarna magia.

    Jak rowniez w slodzie monachijskim znalazlem takie wartosci:

    Friability (nie wiem jak to sie tlumaczy) - mozliwosc podzialu calych czesci na mniejsze kawalki.

    beta-glucan in wort
    - ilosc beta glucanu w brzeczce. Duze ilosci wplywaja na zwiekszenie lepkosci brzeczki co przeszkadza w filtracji. W browarnictwie amatorskim bez znaczenia.

    homogenity - homogenicznosc? jednolitosc?

    Jakby ktos mial wiecej informacji na ten temat to bylbym wdzieczny za umieszczenie ich tutaj.
    Last edited by Makaron; 20-01-2009, 15:31.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    Friability (nie wiem jak to sie tlumaczy) - mozliwosc podzialu calych czesci na mniejsze kawalki.
    Wydaje mi się, że to chodzi o kruchość.
    Last edited by Marusia; 20-01-2009, 15:35.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • biereczapplistes
      Senior
      • 05-2007
      • 325

      #3
      Friability - kruchość, łamliwość, ale i sypkość.
      Pijast Piwodziej :D

      Comment

      • mlody_w_fachu
        Senior
        • 12-2006
        • 325

        #4
        Kolego Makaron, moge prosić Ci o wstawienie anglojęzycznych definicji, o ile to możliwe?
        Teraz nie mam czasu ale póżniej się tym zajmę.
        po prostu mlody_w_fachu
        - - -
        gdzieniegdzie znany jako winorobek

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #5
          Ale o to chodzi, że tam nie ma definicji., Jakby były, to byśmy przetłumaczyli sami.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Makaron
            Senior
            • 08-2003
            • 2107

            #6
            Friability z Wiki
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • mlody_w_fachu
              Senior
              • 12-2006
              • 325

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Ale o to chodzi, że tam nie ma definicji., Jakby były, to byśmy przetłumaczyli sami.
              Samo tłumaczenie nie koniecznie musi dać pożądany efekt, jeszcze trzeba zrozumieć tą definicję.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
              Dzięki, teraz już muszę wychodzić ale około 19 będe z powrotem, to się za to zajmę.
              po prostu mlody_w_fachu
              - - -
              gdzieniegdzie znany jako winorobek

              Comment

              • Makaron
                Senior
                • 08-2003
                • 2107

                #8
                Wydaje mi sie ze z naszego punktu widzenia wazniejsze sa chyba wczesniejsze wartosci jak azotany itd.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #9
                  Też tak uważam, wystarczy chyba wiedzieć, że chodzi o kruchość ze szczególnym uwzględnieniem rozpadania się na pył.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Makaron
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 2107

                    #10
                    Jeszcze dla zainteresowanych przykladowe analizy slodow
                    Analiza slodu
                    Te z galerii na browar.biz poprosilem o wykasowanie. Wedlug kilku uzytkownikow zasmieca galerie.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      • 02-2001
                      • 23791

                      #11
                      A nie wystarczyło wklepać tych kilka wartości? NIe zawsze trzeba pstrykac zdjęcie paru liczbom.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Makaron
                        Senior
                        • 08-2003
                        • 2107

                        #12
                        Dlatego usun z galerii i bedzie po problemie
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • wogosz
                          Senior
                          • 12-2005
                          • 1007

                          #13
                          Wyspiarze wszystko potrafią skomplikować. Nie dość, że kierownicę w samochodzie umieścili przed pasażerem, to mierzą w calach i jardach, a ważą w funtach i uncjach. Podobnie jest w przypadku podanych przez Makarona atestach na słody. A propos, jeżeli skany zabierają za dużo miejsca to może przepisać je. Podane w nich jednostki nie są stosowane na kontynencie i niektórych nie da się przeliczyć.
                          Siła diastatyczna jest w jednostkach IoB (Institute of Brewing), a na kontynencie obowiązują jednostki W-K.
                          Co to jest ekstrakt w zimnej wodzie - nie mam pojęcia, ale na kontynencie tego się nie robi.
                          Podobnie trudno zgadnąć co to jest SMM, ale muszą to być śladowe ilości jakiegoś czynnika (5 ppm w słodzie Lager).
                          Ekstraktu Miag 7 też nie da się przeliczyć. Na kontynencie już chyba od 17 lat stosuje się młynki DLFU a nie Miag. Siódemka oznacza prawdopodobnie 7 generację młynka.
                          FAN (Free Amino Nitrogen) to azot alfa aminowy, czyli wolne aminokwasy. Wartość 156 w słodzie to dość dużo.
                          NDMA to nitrozoaminy, czyli substancje pojawiające się w słodzie suszonym spalinami. Tak jak napisał Makaron są kancerogenne. Na Wyspach może być ważny, bo słód na whisky suszy się z dodatkiem dymu ze spalania torfu.
                          Soluble Nitrogen Ratio to nic innego jak Liczba Kolbacha, czyli procentowy stosunek białka rozpuszczalnego do ogólnego.
                          Total Soluble Nitrogen to ilość azotu w białku rozpuszczalnym (zawartość azotu w białku jest stała). Wartość 0,6 g/l oznacza, że przy Liczbie Kolbacha 39,5 zawartość białka w tym słodzie wynosi 9,5% a więc jest bardzo niska.
                          Friability to kruchość słodu. Jest to analiza mechaniczna oznaczająca jakość słodowania w ziarnie, inaczej, w jakiej części ziarno się zesłodowało. W przypadku słodu nie ma to nic wspólnego ze sypkością (Biereczapplistes). Ziarna które nie zesłodowały się wcale to ziarna szkliste.
                          Last edited by wogosz; 20-01-2009, 19:57.

                          Comment

                          • Makaron
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 2107

                            #14
                            S-Methyl-methionine (SMM).
                            Wskaźnik potencjału DMS

                            Ekstrakt w zimnej wodzie.

                            Daje informacje na temat modyfikacji slodu.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • mlody_w_fachu
                              Senior
                              • 12-2006
                              • 325

                              #15
                              Beta glukan- jest to polisacharyd, jeden ze składników błonnika, który występuje w pszenicy, jęczmieniu, owsie, życie. Posiada ona dwa izomery- jeden jest nierozpuszczalny w wodzie, drug jest rozpuszczalny ale występuje tylko w produktach nieprzetworzonych. Stąd zwiększenie lepkości i utrudnienia w filtracji- przetworzony zmienia swoje właściwości.
                              Do tego jest ważnym środkiem w leczeniu wszystkich chorób związanych z obniżoną aktywnością układu odpornościowego.

                              Skrobia jest nierozpuszczalna w zimnej wodzie ale składa się ona z amylozy, która jest [b]rozpuszczalna[b] w wodzie oraz z amylopektyny, które jest nierozpuszczalna w wodzie. Enzymy odpowiedzialne za "cięcie" skrobi na mniejsze "kawałki" działają w niższych temperaturach, ale są mniej wydajne, w zimnej wodzie hydroliza (rozpad) skrobi możne nastąpić tylko przy udziale enzymów, stąd moim zdaniem ekstrakt w zimnej wodzie, to nic ilość skrobią jaką są wstanie przerobić enzymy z zimnej wodzie.

                              SMM czyli S-methylmethionine (about malt and SMM) czyli na polski S-metylometionina zwana też inaczej metylosulfoniometionina, methylmethioninesulfoniu, a jest to nic innego jak witamina U- link1, link2.

                              Co do homogenity, to użyłbym tutaj słowa jednorodność, czyli na przykładzie zaieszczonej prze kologe Makarona analizy słodu, 89 % słodu będzie miało wskazane właściwości np. siłę diaktyryczną 25 IoB, a pozostałe 11 % słodu będzie wykazywało drobne odstępstwa od tej normy, jakie nie wiem ale pewnie są jakieś limity/normy/granice, dla tych odstępstw.
                              po prostu mlody_w_fachu
                              - - -
                              gdzieniegdzie znany jako winorobek

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎