Jeżeli dobrze zrozumiałem niektóre wpisy, to Browamator miał niby nakazać słodowni Strzegom drastyczną podwyżkę cen dla tych, co kupują worek albo kilkanaście worków słodu bezpośrednio na miejscu ? Może i jest to powód do satysfakcji dla Browamatora (takie wpisy, nie podwyżka), ale - jakby to powiedzieć wprost - takie podejrzenia to kompletny bezsens.
Ostatnia zmiana dokonana przez Zdrój; 2004-12-21, 16:38.
O ile wiem to te dwie firmy nie są ze sobą w żaden sposób związane (no chyba że związek klient - sprzedawca) więc nie można mówić o żadnej formie nakazu czy zakazu.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Jeśli chodzi o ten cytat Marusiu, to autor zapewne miał na myśli iż BA dogadał się ze słodownią w Strzegomiu że będzie na pewno brał więcej hurtem, jak słodownia podniesie drastycznie ceny dla detalistów, co w dłuższej perspektywie będzie z korzyścią dla obu stron. Tak ja to odebrałem. Jak jest w rzeczywistości - nie wiadomo.
Drogi Albertosie, dzięki za poprawkę, mam nadzieję, że nie pomyślałeś, że nie wiem, jak się pisze "chodzi", tylko słusznie uznałeś to za literowkę
Co do reszty Twojej wypowiedzi - to nie zauważyłeś ukrytego sarkazmu (bo nie zasygnalizowałam go żadną mordką) - dla mnie ta wypowiedź jest na tyle idiotyczna, że aż mózg odmawia zrozumienia, że ktoś mógł wpaść na pomysł takiego spisku.
Ale dzięki za chęć wytłumaczenia, w sumie blondynka jestem, masz prawo mnie podejrzewać o niedysponowanie umysłowe
albeertos napisał(a) ..., jak słodownia podniesie drastycznie ceny dla detalistów, co w dłuższej perspektywie będzie z korzyścią dla obu stron. ...
Bez przesady, z takiego ew. układu korzyść mogłby teoretycznie mieć tylko BA. Jaka tu korzyść dla słodowni? Przecież są to ilości śladowe wobec ich przerobu. A natura nie znosi próżni, trzeba po prostu poszukać innej słodowni.
Sam już szukam
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
W Polsce tylko Strzegom póki co robi kolorowe słody. Baltic Malt ma w ofercie słód karmelowy jasny, ale nie jestem pewien, czy to ich produkcja, czy import z Niemiec.
kangurpl napisał(a) Bez przesady, z takiego ew. układu korzyść mogłby teoretycznie mieć tylko BA. Jaka tu korzyść dla słodowni? Przecież są to ilości śladowe wobec ich przerobu. A natura nie znosi próżni, trzeba po prostu poszukać innej słodowni.
Sam już szukam
Słodownia też - głównie zmniejszenie kosztów, nie pakowanie w worki 5 kg, 20 kg etc., brak kosztów obsługi tego typu klientów, czyli cała papierkowa robota - faktury, obrót gotówkowy, dokumenty magazynowe. Jak zaznaczyłem - w dłużyszm okresie. Sam napisałeś że są to ilości śladowe a roboty biurowej przy każdej sprzedaży tyle samo.
Marusia - brak mordek bardzo mylący jest, wyszło zwykłe zdanie oznajmiające. A jeśli chodzi o (c)hodzi to pewnie że literówka, ale tak to pięknie wyglądało...
albeertos napisał(a) Słodownia też - głównie zmniejszenie kosztów, nie pakowanie w worki 5 kg, 20 kg etc., brak kosztów obsługi tego typu klientów, czyli cała papierkowa robota - faktury, obrót gotówkowy...
Po pierwsze: Strzegom pakuje w worki 40 kg, mniejszych nie sprzedają.
Po drugie: płaciłam przelewem, nie gotówką.
Po trzecie: faktury nie brałam.
Południowe Czechy, gdzie piwa zazwyczaj mają niższą goryczkę i wyżsżą słodycz. Stąd może odpowiedź ze strakonickiego browaru, który również wpisuje się w ten trend.
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
Helles, 12% ekstr., 5% alk.
Chmiele z rodziny Hallertauer i Tettnanger
Aromat - chmielowy (zioła, trochę łąka), słód daleko z tyłu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, prawie nic nie zostaje
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - dość wysokie, mocno musuje ...
Comment