fermentator bez rurki fermentacyjnej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kwarta81
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 36

    #1

    fermentator bez rurki fermentacyjnej

    Mam kilka pytań, które pojawiły się po rozmowie ze znajomym, który warzy piwo.
    Jestem nowicjuszem, dlatego poszukuje wiedzy a książki takowej nie dają.
    Dlaczego w sklepie http://www.browar.biz/sklep.php?ids=4&kat=1333 oferowane pojemniki są bez rurki fermentacyjnej? Czy można warzyć piwo w zamkniętym pojemniku bez rurki fermentacyjnej oferowanym za pośrednictwem browar.biz ??? Zastanawiam się, jeżeli wytwarzane gazy nie będą miały ujścia jakie daje rurka fermentacyjna to wydaje się że może rozsadzić takie ciśnienie pojemnik - jeśli się mylę proszę o korektę ! A podczas fermentacji pojemnika chyba nie powinno się otwierać??? Mam wrażenie, że wszelkie instrukcje są po to aby piwa nie uwarzyć. Czy ktoś może mnie uświadomić, dlaczego pojemniki za pośrednictwem browar.biz nie mają rurki a w każdej instrukcji jakie czytałem wspomina się o fermentatorze z rurką??? Jak warzyć piwo w fermentatorze bez rurki???
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24149

    #2
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24149

      #3
      Uważam(y) że rurka to zło i początkującemu tylko mąci w głowie "bulkaniem" lub "niebulkaniem" - dlatego jej nie ma w zestawach startowych. Browary sobie radzą bez rurki to i Ty dasz radę Jak sobie zażyczysz mieć w swoim zestawie to wystarczy dokupić rurkę i zaznaczyć w uwagach że potrzebujesz także mieć wykonaną dziurkę w pokrywie fermentora.

      Piwo warzy się garze. Fermentuje w fermentorze. Fermentor nie jest na tyle szczelny żeby gazy nie znalazły sobie ujścia przez szczelinę pokrywy. Podczas burzliwej pokrywę możesz trzymać nie wciśniętą, jeśli się boisz że dostanie się jakaś owocówka, można nałożyć np. poszewkę po poduszce i opasać ją gumką.

      Pozaglądaj do galerii i zobacz jak wygląda otwarta fermentacja w browarze.

      Wątek przeniosłem do kołyski.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Jakubdan
        Porada dla nowicjusza
        Jakubdan
        Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
        2021-09-30, 22:16
      • seba76
        Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
        seba76
        Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

        Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
        2025-06-23, 09:26
      • Charlie44
        Ruski szampan w pierwszej warce
        Charlie44
        Witam wszystkich,

        Ostatnimi czasy postanowiliśmy z kolegą zrobić nasze pierwsze piwo z brewkitu, użyliśmy do tego:
        - Brewkit Master Pint American Wheat
        - Polepszacz (50% suchy ekstrakt, 50% glukoza) z Gozdawy
        - 15 litrów wody nisko mineralizowanej
        -...
        2017-09-18, 14:51
      • Komos92
        Czy to zakażenie?
        Komos92
        Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
        2018-09-03, 15:50
      • heckler
        Czechy, Kvasice, Horní 7, Pivovárek Dobrá Kára
        heckler
        Kvasice to małe miasteczko leżące tuz koło Otrokowic i Zlina. Pod browar dotarliśmy w sobotnie przedpołudnie i tak szczerze, to nawet nie liczyłem , że kogoś tam zastaniemy. Ładnie odnowiony domek, stojący tuż przy ulicy, a na nim żeliwny szyld z nazwą browaru - Dobrá Kára. Natomiast...
        Dzisiaj, 07:59
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...