pierwsze piwko - fermentacja burzliwa dylko 2 dni - możliwe ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rromik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.01
    • 12

    #1

    pierwsze piwko - fermentacja burzliwa dylko 2 dni - możliwe ?

    witam
    jestem całkiem nowy w temacie warzenia piwka , zrobiłem sobie z brewkita i słodu nastaw do tego drożdze wszystko ładnie ruszyło. Nastaw zrobiłem dwa dni temu wieczorem a dzisaj rano piana opadła blg z 12 na starcie spadło do 5 ale piana też całkowicie opadła ( zostało tylko pare wysepek piwnych ). Ale gazu jest w nim od groma aż nie nie mogłem zmerzyć zawartości cukru , czy to początek problemów ???
    dodam że temperatura fermentacji to jakieś 24 stopnie. coś robić czy czekać spokojnie aż blg spadnie do 1 czy może przenieś w chłodniejsze miejsce .
    Proszę o pomoc nie chciałbym z falstartem wystartować w mojej przygodzie z piwkiem, a i żonie też musze udowdnić że jakiś browarek z tego wyjdzie
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Możliwe. Po pierwsze przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce bo 20 *C zdecydowanie wystarczy.

    A resztę zrobiłbym tak: zostawił piwo żeby fermentacja spokojnie trwała jeszcze 3-4 dni (bo na brew kita 5 blg to jeszcze sporo do odfermentowania), potem codziennie sprawdzał czy blg spada, jeśli po 2 dniach nie drgnie można uznać proces za zakończony. I albo przelać na cichą albo jeszcze czekać na sklarowanie tego co jest.

    Comment

    • lotus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 89

      #3
      Odczekaj jeszcze . Ja też miałem tak że 2 dwa dni Blg zjechało z 14 do 6 i zdawało mi się że nic się nie dzieje . Ale jak odczekałem tydzień , to zjechało do 2 .

      Comment

      • lukalko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.11
        • 6

        #4
        Witam.
        Mam podobny problem. Nastawiłem warkę we wtorek ok 14ej( o czym pisałem tutaj http://browar.biz/forum/showthread.php?t=101443 ) a przed chwilą sprawdzałem cukromierzem i jest 1Blg. Nie wiem czy już powinienem przelewać do butelek?
        bardzo szybko, trochę ponad 2 dni.
        Sorki że napisałem tuta ale nie chciałem zakładać nowego tematu o tym samym

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          1. sprawdź cukromierz
          2. zmierz jutro i pojutrze jeśli nic nie drgnie teoretycznie można zlewać
          3. ja i tak bym zostawił jeszcze kilka dni

          Comment

          • rromik
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.01
            • 12

            #6
            dzieki koledzy za cenne rady, sprawdzę rano jak blg czy rusza czy nie. Ale chyba bezpieczniej poczekać ale i tak obniżyłem temperaturę do 22 stopni.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Zbyt wysoka temp. fermentacji, to po pierwsze. Po drugie, brewkity tak mają.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Kamil97
                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                Kamil97
                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                2023-04-05, 16:59
              • heckler
                Czechy, Týn nad Vltavou, Pivovarská 510, Vltavotýnský pivovar
                heckler
                Týn nad Vltavou to historyczne miasto w Kraju Południowoczeskim, położone po obu brzegach Wełtawy niedaleko ujścia Lužnicy.
                Pomimo, że Vltavotýnský pivovar Týn nad Vltavou działa już parę lat, bo od grudnia 2019 roku, jakoś tak nie było okazji go odwiedzić.
                Pierwsza pisemna...
                2025-08-26, 09:50
              • Heisenberg
                Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                Heisenberg
                Cześć wszystkim
                Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                2025-06-08, 13:55
              • dadek
                Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
                dadek
                Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
                2024-10-06, 21:38
              • dadek
                Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                dadek
                Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                2023-11-17, 00:48
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...