Piana po 2 dniach burzliwej fermentacji zniknęła

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jackgoral
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 2

    #1

    Piana po 2 dniach burzliwej fermentacji zniknęła

    witaj
    wybacz ze przeszkadzam ale mam pytanie produkuję pierwszy raz piwo i po dwóch dniach znikła mi piana z fermentacji bużliwej czy to dobrze czy żle
    prosze odpowiedz
    jackgoral
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24149

    #2
    Widocznie najaktywniejszy czas fermentacji już się zakończył - nie ma to wielkiego znaczenia.

    p.s. Sprawdzaj i poprawiaj proszę błędy ortograficzne przed zamieszczeniem wpisu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-04-16, 12:41.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • andrzejba
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.05
      • 50

      #3
      Sprawdź o ile spadło ci BLG jeżeli leci w dół to fermentacja postępuje prawidłowo, Czasami potrafi trwać 2-3 dni a czasami tydzień

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        mnie ostatnio burzliwa zaczęła się się jakoś w nocy po wlaniu do fermentatora a skończyła się jakoś dzień później ... na 2 dzień z rana już nastał spokój ... miałem pewne obawy ale jako, że czas leczy rany American IPA wyszedł na finale super

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • Marianowar_pl
          Mango Milkshake IPA
          Marianowar_pl
          Witam,

          Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

          Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

          Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
          2025-06-24, 14:42
        • Heisenberg
          Zakażenie czy dalsza fermentacja?
          Heisenberg
          Cześć wszystkim
          Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
          2025-06-08, 14:55
        • Jakubdan
          Porada dla nowicjusza
          Jakubdan
          Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
          2021-09-30, 22:16
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 21:01
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...