Safale US-05 oraz WB-06 Temperatura otoczenia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rychuwro
    blg nie sprawdzałem - za wcześnie
    Nie sprawdzałeś blg przed zadaniem drożdży? Dobrze zrozumiałem?

    Comment

    • rychuwro
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.04
      • 17

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
      Moim zdaniem na tym etapie Twojego piwowarstwa to nie ma różnicy.
      Chodziło mi o zakres temperatury w jakich te drożdże pracują, ale widzę, że są bardzo podobne.
      Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze

      Comment

      • rychuwro
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.04
        • 17

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo
        Nie sprawdzałeś blg przed zadaniem drożdży? Dobrze zrozumiałem?
        Blg sprawdziłem oczywiście na początku, chodziło mi, że po 24h od zadania drożdży, bez oznak jakiejś wielkiej fermentacji nie chciałem sprawdzać.
        Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze

        Comment

        • rychuwro
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.04
          • 17

          #19
          Wczoraj po 28h od zadania drożdży, podniosłem pokrywę i widać było już bąbelki oraz oznaki pierwszej piany. Dzisiaj rano po 43h od zadania drożdży pracują ostro już
          Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 22:07
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 21:01
          • smir
            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
            smir
            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
            ...
            2021-05-24, 22:09
          • bartek90
            Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
            bartek90
            Cześć wszystkim,
            jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
            Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
            2020-05-14, 13:41
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...