Witam, zaczynam moją przygodę z piwowarstwem i wczoraj zauważyłem, że mój gar jest mniejszy niż się spodziewałem i ma tylko 20l. Ponieważ, nie chce wydawać dosyć dużych pieniędzy na nowy mam pytanie. Czy można używać takiego 20l gara do przygotowywania mniejszych warek np 15l ? Czy w takim przypadku jedyne co muszę zmienić to ilość surowców pomnożyć przez 0,75 i to wystarczy? Byłbym wdzięczny za pomoc
Problem z garnkiem do zacierania
Collapse
X
-
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.Comment
-
ja zawsze miałem problem z uzyskaniem 40 butelek
aż ktoś poradził mi że muszę "zużyć" 30l wody ... od kilku warek robię tak że w 15l zacieram potem daję kolejne 15l do wysładzania mam jakieś 26-27l do chmielenia ... jak się kończy to zostaje mi z 22-23l do przefermentowania jak przelewam na cichą to wychodzi mi jakieś 21(?) (zawsze coś na dnie z fafroclami zostanie) potem jak przelewam do wiadra (też jakieś "fafrocle" się ostaną na dnie) i dodaje 0,5l glukozy z wodą i na finale butelek mam pełnych jakieś 39-41 ..
generalnie to też mnie ciekawi ten temat .. może ktoś mądrzejszy coś ciekawego napisze.Comment
-
W te ilości wody to się tak nie wczuwaj, wysładzaj do objętości (czyli te 16-17 l), wody do zacierania ma być tyle, żeby dobrze się mieszało,no chyba że to piwo mocne to siłą rzeczy będzie gęsty zacier.Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.
Do innego garnka (powiedzmy 5l) zlej resztę filtratu i zmieszaj po wystudzeniu,albo przed, jak Ci wygodnie.
Czy wyjdzie 11,czy 12 blg, jedna cholera i tak różnicy nie poczujesz.
Możesz tez robić te 17 l i dolać źródlanej prosto z butelki.Comment
-
Prosiłbym o potwierdzenie lub zaprzeczenie czy dobrze zrozumiałem jak mam postąpić z moim ok 20-22l garnkiem. Robie co następuje:
-wlewam ciągle te 3l wody na 1kg słodu (mam 4kg więc daje ok 12l)
-następnie normalnie zacieram z dwoma przerwami i filtruje
-wysładzam z tą różnicą, że moim celem jest powiedzmy 18-19l piwa do chmielenia (tak aby się zmieściło w garze i nie wykipiało)
-jednocześnie ok 5l filtratu, który zostanie przelewam do innego garnka
-po nachmieleniu przelewam do fermentora i dodaje wcześniej zlany fitrat (chyba lepsze to niż woda, prawda?)
Czy wszystko jest OK?Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .-
Channel: Sprzęt
2020-01-11, 12:41 -
-
Stsounkowo niedawno, bo bodaj przed rokiem otwarty browar restauracyjny. Zarazem w cetrum Ostrowca jak i na uboczu.
W czwartkowe popołudnie zastałem niewielu gości. Oprócz sali restauracyjnej, neutralnej w odbiorze z widokiem na warzelnię i tanki plusem jest także taras wychodzący na bezludną...-
Channel: Świętokrzyskie
-
-
W miasteczku Jince dawny Pivovar Vilém od początku roku 2020 zmienił właściciela, oraz zmienił nazwę. Całość przejął dawny kontraktowy browar
Malý Janek i właśnie pod tą nazwą obecnie działa. Generalnie jest to większy kompleks w którego skład wchodzi-restauracja, hotel i browar.
...-
Channel: Czechy
-
-
Browar Misionář został założony w 2024 roku w domu rodzinnym w Zlinie przez pasjonata piwa, a obecnie piwowara browaru- Martina Mikoškę.
Na obrzeżach Zlina w jednej z ciasnych, wąskich uliczek stoi dom Martina. Niestety nie mieliśmy przyjemności poznania samego szefa, ale za to poznaliśmy...-
Channel: Czechy
-
-
W sumie można napisać że jest to najnowszy browar w Brnie, ale jak większość piwoszy wie jest to stary browar Magistr, który swoją działalność zakończył w 2018 roku.
Obecnie browar ma nowych właścicieli i chyba najlepszego sladka w Brnie
. Nowe otwarcie miało miejsce...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment