Problem z garnkiem do zacierania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

    #1

    Problem z garnkiem do zacierania

    Witam, zaczynam moją przygodę z piwowarstwem i wczoraj zauważyłem, że mój gar jest mniejszy niż się spodziewałem i ma tylko 20l. Ponieważ, nie chce wydawać dosyć dużych pieniędzy na nowy mam pytanie. Czy można używać takiego 20l gara do przygotowywania mniejszych warek np 15l ? Czy w takim przypadku jedyne co muszę zmienić to ilość surowców pomnożyć przez 0,75 i to wystarczy? Byłbym wdzięczny za pomoc
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10855

    #2
    W tym garnku powinno wejść 17l, pozostałą część zagotuj w innym garnku i dolej do fermentora
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • polsyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 26

      #3
      W innym garnku zagotować pozostałą część czyli ok 3l wody tak? już sam się pogubiłem

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10855

        #4
        Tak, na początku może być 5-6l część i tak odparuje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • polsyn
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.08
          • 26

          #5
          Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #6
            ja zawsze miałem problem z uzyskaniem 40 butelek aż ktoś poradził mi że muszę "zużyć" 30l wody ... od kilku warek robię tak że w 15l zacieram potem daję kolejne 15l do wysładzania mam jakieś 26-27l do chmielenia ... jak się kończy to zostaje mi z 22-23l do przefermentowania jak przelewam na cichą to wychodzi mi jakieś 21(?) (zawsze coś na dnie z fafroclami zostanie) potem jak przelewam do wiadra (też jakieś "fafrocle" się ostaną na dnie) i dodaje 0,5l glukozy z wodą i na finale butelek mam pełnych jakieś 39-41 ..

            generalnie to też mnie ciekawi ten temat .. może ktoś mądrzejszy coś ciekawego napisze.

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn
              Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.
              W te ilości wody to się tak nie wczuwaj, wysładzaj do objętości (czyli te 16-17 l), wody do zacierania ma być tyle, żeby dobrze się mieszało,no chyba że to piwo mocne to siłą rzeczy będzie gęsty zacier.
              Do innego garnka (powiedzmy 5l) zlej resztę filtratu i zmieszaj po wystudzeniu,albo przed, jak Ci wygodnie.
              Czy wyjdzie 11,czy 12 blg, jedna cholera i tak różnicy nie poczujesz.
              Możesz tez robić te 17 l i dolać źródlanej prosto z butelki.

              Comment

              • polsyn
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.08
                • 26

                #8
                Prosiłbym o potwierdzenie lub zaprzeczenie czy dobrze zrozumiałem jak mam postąpić z moim ok 20-22l garnkiem. Robie co następuje:
                -wlewam ciągle te 3l wody na 1kg słodu (mam 4kg więc daje ok 12l)
                -następnie normalnie zacieram z dwoma przerwami i filtruje
                -wysładzam z tą różnicą, że moim celem jest powiedzmy 18-19l piwa do chmielenia (tak aby się zmieściło w garze i nie wykipiało)
                -jednocześnie ok 5l filtratu, który zostanie przelewam do innego garnka
                -po nachmieleniu przelewam do fermentora i dodaje wcześniej zlany fitrat (chyba lepsze to niż woda, prawda?)
                Czy wszystko jest OK?

                Comment

                • adamsky
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.01
                  • 51

                  #9
                  Te dodatkowe 5L filtratu też gotuj. Gotuje się nie tylko w celu nachmielenia piwa, ale również w celu pozbycia się z brzeczki niechcianych składników.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • toh11
                    Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
                    toh11
                    Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
                    Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
                    2020-01-11, 12:41
                  • Prusak
                    Ostrowiec Świętokrzyski, Młyńska 7, Browar Bez Kultury
                    Prusak
                    Stsounkowo niedawno, bo bodaj przed rokiem otwarty browar restauracyjny. Zarazem w cetrum Ostrowca jak i na uboczu.
                    W czwartkowe popołudnie zastałem niewielu gości. Oprócz sali restauracyjnej, neutralnej w odbiorze z widokiem na warzelnię i tanki plusem jest także taras wychodzący na bezludną...
                    2025-09-06, 17:42
                  • heckler
                    Jince, Eškova 33, Pivovar Malý Janek
                    heckler
                    W miasteczku Jince dawny Pivovar Vilém od początku roku 2020 zmienił właściciela, oraz zmienił nazwę. Całość przejął dawny kontraktowy browar
                    Malý Janek
                    i właśnie pod tą nazwą obecnie działa. Generalnie jest to większy kompleks w którego skład wchodzi-restauracja, hotel i browar.
                    ...
                    2025-08-20, 10:33
                  • heckler
                    Zlín, Ulička 601, Pivovar Misionář
                    heckler
                    Browar Misionář został założony w 2024 roku w domu rodzinnym w Zlinie przez pasjonata piwa, a obecnie piwowara browaru- Martina Mikoškę.
                    Na obrzeżach Zlina w jednej z ciasnych, wąskich uliczek stoi dom Martina. Niestety nie mieliśmy przyjemności poznania samego szefa, ale za to poznaliśmy...
                    2025-08-11, 07:15
                  • heckler
                    Brno-Veveří, Hrnčířská 813/23, Minipivovar Fénix
                    heckler
                    W sumie można napisać że jest to najnowszy browar w Brnie, ale jak większość piwoszy wie jest to stary browar Magistr, który swoją działalność zakończył w 2018 roku.
                    Obecnie browar ma nowych właścicieli i chyba najlepszego sladka w Brnie. Nowe otwarcie miało miejsce...
                    2025-06-25, 07:41
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...