Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fermentacja burzliwa w 2 dni ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piotrex39
    Junior
    • 12-2013
    • 3

    Fermentacja burzliwa w 2 dni ?

    Witam forumowiczów ,

    Odrazu informuję ,ze to mój post na forum na którym szukam pomocy. Mianowicie chodzi o moje piwko , kupiłem zestaw na znanym serwisie aukcyjnym. w zestawie był coopers lager , kupiłem do tego ekstrakt słodowy płynny . Wszystko wykonałem wg instrukcji , uwodniłem drożdże, sterylność to była podstawa. Piwka wyszło około 23 litrów, po około 10 h pojawiła się solidna piana na kilka cm, gaz uciekał jak szalony ,temp około 25 stopni, lecz po 2 dniach fermentacja ustała , gaz ucieka teraz raz na godzinę. pomocy wczoraj mierzyłem poziom cukru 5 blg , dziś mi pokazało 3.5 blg. z tego co zauważyłem w próbówce od cukromierza widoczne były uciekające pęcherzyki powietrza.
  • noiser
    Senior
    • 08-2010
    • 101

    #2
    Blg spada z upływem czasu - nic tylko się cieszyć. Resztą się nie trwoż.

    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      #3
      I z czym masz problem?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Piotrex39
        Junior
        • 12-2013
        • 3

        #4
        Zastanawiam się co teraz robić ,czy czekać do tych 7 dni jak w instrukcji i czy przypadkiem nic piwku sie nie stanie Ale skoro mówicie,ze tak musi być to kamień spadł mi z serca

        Comment

        • Piotrex39
          Junior
          • 12-2013
          • 3

          #5
          Jeszcze jedno pytanie , kiedy przelewac w butelki, cicha nie wchodzi w gre ponieważ mam jeden fermentor.

          Comment

          • miczda
            Member
            • 08-2011
            • 81

            #6
            Też kiedyś robiłem piwko w temp około 25st, po nie całych 3 dniach miałem już 2Blg z ~10, do butelek przelałem po 4 dniach, nic nie wybuchło, nic sie nie zepsuło.

            Comment

            • WojciechT
              Senior
              • 09-2012
              • 2546

              #7
              <skasuj mnie>
              Last edited by WojciechT; 12-12-2013, 21:41.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎