Temperatura pomieszczenia.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10821

    #16
    Jak będzie za zimno to drożdzom nie będzie się chciało żreć i nie nagazują piwa
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • sebek_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 148

      #17
      Rozumiem, więc jeszcze jedno laickie pytanie jeśli pozwolicie, czemu w takim razie do refermantacji należy przenieść butelki w chłodniejsze miejsce?
      Ostatnia zmiana dokonana przez sebek_; 2014-01-09, 17:46.
      Piwo to moje paliwo :)

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10821

        #18
        Ja zostawiam na 2-3 dni w ciepłym i później do zimnego
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_
          Rozumiem, więc jeszcze jedno laickie pytanie jeśli pozwolicie, czemu w takim razie do refermantacji należy przenieść butelki w chłodniejsze miejsce?
          W ciepłe, nie w zimne.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • sebek_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.11
            • 148

            #20
            Rozumiem, ale dalej nie wyczerpuje to mojego pytania czemu trzeba przenieść po kilku dniach w chłodniejsze miejsce, co to daje? Chciałbym nabyć trochę więcej teorii więc będę wdzięczny za wyjaśnienie.
            Piwo to moje paliwo :)

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #21
              Każdy produkt spożywczy lepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła - te czynniki przyspieszają wszystkie procesy biochemiczne, także te niepożądane.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • sebek_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.11
                • 148

                #22
                Jasne Dziękuję
                Piwo to moje paliwo :)

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_
                  Rozumiem, ale dalej nie wyczerpuje to mojego pytania czemu trzeba przenieść po kilku dniach w chłodniejsze miejsce, co to daje? Chciałbym nabyć trochę więcej teorii więc będę wdzięczny za wyjaśnienie.
                  Refermentacja to wytworzenie gazu w butelce lub beczce. Po tym procesie piwo powinno dojrzewać w niskiej temperaturze, co zmniejsza efekt autolizy drożdży, chyba najbardziej niekorzystny dla piwa na etapie dojrzewania. Oczywiście nie musi być to temperatura ciekłego azotu, ale bliska zeru Celsjusza nie zaszkodzi.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2014-01-09, 23:20.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • smir
                    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                    smir
                    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                    ...
                    2021-05-24, 22:09
                  • RomaNzRumunii
                    Kolsch temperatura fermentacji
                    RomaNzRumunii
                    Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                    2023-11-25, 22:07
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 10:28
                  • dadek
                    Tarnobrzeg, Jachowicza 12, Browar Tarnobrzeg
                    dadek
                    24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
                    2020-03-13, 04:58
                  • Zaiksik
                    Trudne początki
                    Zaiksik
                    Witam
                    Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                    Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                    Wszystko...
                    2024-08-27, 18:13
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...