Jak będzie za zimno to drożdzom nie będzie się chciało żreć i nie nagazują piwa
Temperatura pomieszczenia.
Collapse
X
-
-
Comment
-
Każdy produkt spożywczy lepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła - te czynniki przyspieszają wszystkie procesy biochemiczne, także te niepożądane.Comment
-
Refermentacja to wytworzenie gazu w butelce lub beczce. Po tym procesie piwo powinno dojrzewać w niskiej temperaturze, co zmniejsza efekt autolizy drożdży, chyba najbardziej niekorzystny dla piwa na etapie dojrzewania. Oczywiście nie musi być to temperatura ciekłego azotu, ale bliska zeru Celsjusza nie zaszkodzi.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2014-01-09, 23:20.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
-
-
24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP
, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
-
Channel: Podkarpackie
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment