Słabe nagazowanie portera

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    #1

    Słabe nagazowanie portera

    Piwa tego nawarzyłem 16.02.2013. Warzelnia wydała pięknie zapowiadającego się portera o BLG 18%. Po fermentacji i leżakowaniu w balonie przez parę miesięcy w końcu nastąpiło butelkowanie. Odbyło się to 10.11.2013 w temperaturze 11StC przy końcowym BLG 3,5-4%. Mając w pamięci ostatnie moje warki gdzie piwo z powodu przegazowania nie dawało się nalewać na 19ltr piwa dodałem rozpuszczonego cukru w ilości 65g.
    Minęły 2 miesiące, piwo sobie leżakuje w temp 5-8StC i na razie jest wyjątkowo słabo nagazowane. Bąbelki prawie są niewyczuwalne, a piany nie ma.
    Pytanie jest takie czy czekać cierpliwie czy coś zaradzić. Dodać do butelek cukru, glukozy...??? Zaznaczam, że piwo w smaku jest bardzo dobre więc nie ma mowy o infekcjach czy zepsuciu. A drożdże to Wyeast Budvar Lager.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3492

    #2
    Czekaj, nic nie rób, to jest porter a jemu rok leżakowania dobrze zrobi, wtedy będzie już dobrze z gazem.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
      na 19ltr piwa dodałem rozpuszczonego cukru w ilości 65g...
      Dałeś 1,7 g na butelkę piwa. To przynajmniej o pół grama za mało. Liczenie na to, że kiepsko szła fermentacja i zostało dużo cukrów w młodym piwe może być mocno na wyrost. Jeśli chce ci się z tym bawić, to można dodać po 0,7 grama cukru na butelkę bardzo mocno schłodzonego piwa - ale czy to nie będzie kipiało - tego nie wiem. Pewnie będzie.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3492

        #4
        Ten porter nie dostał nic do refermentacji i też kilka miesięcy postał na cichej:

        http://browar.biz/forum/showthread.p...78#post1154678
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Dałeś 1,7 g na butelkę piwa. To przynajmniej o pół grama za mało. Liczenie na to, że kiepsko szła fermentacja i zostało dużo cukrów w młodym piwe może być mocno na wyrost. Jeśli chce ci się z tym bawić, to można dodać po 0,7 grama cukru na butelkę bardzo mocno schłodzonego piwa - ale czy to nie będzie kipiało - tego nie wiem. Pewnie będzie.
          Żeby nie kipiało to trzeba dodać cukier rozpuszczony w wodzie.

          Ale ja bym nic nie robił, tylko spokojnie poczekał. Z porterem nie ma pośpiechu.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • bumbastic
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.08
            • 135

            #6
            Dzięki za rady. Najgorsze jest to, że nie wiem czy dam radę wytrzymać tyle czasu. Musiałbym skrzynki gdzieś wywieźć daleko ode mnie aby nie korciło systematyczne sprawdzanie poziomu nagazowania . Ostatnie testy już pochłonęły kilka butelek, a wiele tego Portera w cale nie jest.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Przelej jedno do półlitrowego peta, będziesz mógł nosić cały czas przy sobie i sprawdzać nagazowanie nawet co 10 sekund.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2014-01-10, 13:46.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Mar11111
                Początki z brewkitem...
                Mar11111
                Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                2024-04-20, 15:46
              • Javox
                Jędrzejów, Argus Lager
                Javox
                Kod LB (Jędrzejów)

                Zawartość alko 6.0%

                Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                Lacing - coś było.
                Gaz - średni.
                Barwa - złoto.
                Aromat - prawie nic, chyba mini zbożowość.
                Smak - słodkawe, płone, płaskie, wodnista gorzkawa...
                2024-07-31, 17:29
              • dadek
                Rumunia, Timişoara, Strada Gheorghe Doja 12, Mayerhoff Brauerei
                dadek
                Pomimo szumnej nazwy zawiedzie się ten kto spodziewa się znaleźć tu browar. To po prostu nieduża knajpka w narożu starej stylowej kamienicy w odległości kilku minut jazdy tramwajem (3 przystanki) z głównego dworca kolejowego Timişoara Nord.
                Knajpka mieści zaledwie 5 niedużych stolików,...
                2023-11-01, 20:58
              • o2w5n778
                Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                o2w5n778
                Cześć!
                Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                2018-05-04, 22:05
              • bimb
                Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
                bimb
                Cześć.
                Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

                Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
                2025-07-13, 18:23
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...