Ryzyko infekcji podczas burzliwej fermentacji.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DonZ
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 303

    #1

    Ryzyko infekcji podczas burzliwej fermentacji.

    Wczoraj uwarzyłem sobie Black IPA 18 BLG, wyszło mi tego 25 L, brzeczkę przelałem do fermentora z drożdżami po poprzednim piwie. Dzisiaj z rana miałem małą niespodziankę. To że fermentacja ruszyła po 2h mnie nie zdziwiło ale to jak to sprawnie idzie już tak.

    Obecnie piwo wykipiało z fermentora i tu pojawia się moja wątpliwość, zostawić to tak jak jest, czy coś z tym zrobić? Szkoda wylać 25 L do kanału.
    Attached Files
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Sciągnąć dekiel, umyć, wywalić rurkę i nakryć deklem fermentor nie zaciskając.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • RomaNzRumunii
      Pierwszy brewkit fermentacja cicha
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
      2021-01-25, 21:25
    • Mateusz12855
      Brewkit
      Mateusz12855
      Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

      Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
      Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni...
      2019-06-21, 10:30
    • SwinskiRyjek
      2025.07 - AleBrowar wycofuje piwa grożące wybuchem butelki
      SwinskiRyjek
      Coś się nabroiło w AleBrowarze

      Były meldunki wcześniej o wycofaniu wybuchowych Mango Lassi ale wyszło tego więcej...


      Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie piwa z powodu ryzyka rozsadzenia butelki produktu

      https://www.gov.pl/web/gis/ostrzez...
      2025-07-01, 18:05
    • Marianowar_pl
      Mango Milkshake IPA
      Marianowar_pl
      Witam,

      Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

      Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

      Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
      2025-06-24, 14:42
    • marcino87
      Niski stopień odfermentowania po burzliwej
      marcino87
      Witam wszystkich forumowiczów,
      Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
      Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
      Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
      2018-02-25, 22:51
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...