Czyszczenie fermentora podczas burzliwej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jestemowca
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 43

    #1

    Czyszczenie fermentora podczas burzliwej

    Witam,

    W sobotę (08.08.2015) wieczorem nastawiłem English IPA, zapodałem drożdże S-04 i w niedzielę rano fermentacja ruszyła na całego. Po jakiś 24 godzinach zrobiła się taka piana wymieszana z gęstwą że prawie podeszła pod samą przykrywkę. Dziś rano poszedłem sprawdzić co z piwem i okazało się, że cała ta piana opadła do kilkucentymetrowej warstwy. Niby wszystko OK, ale tutaj pojawia się moje pytanie:

    Czy powinienem otworzyć pokrywę i wyczyścić jakoś (umyć?) wewnętrzne ścianki fermentora na których odłożyły się resztki piany i drożdży? Na zdjęciu zaznaczyłem to czarnym okręgiem. Obawiam się że jak to zostawię to zacznie to pleśnieć albo gnić. Może powinienem przelać piwo do nowego fermentora? Do końca fermentacji jeszcze 6 dni. Wiadro trzymam w piwnicy w bloku.

    help :-)
    Attached Files
    Piwo Radom ;-)
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #2
    Fermentor umyj dopiero po przelaniu piwa na cichą. Te osady w niczym nie przeszkadzają. Przy tej pogodzie ogranicz wszystkie operacje z piwem do minimum.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Mateusz12855
      Brewkit
      Mateusz12855
      Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

      Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
      Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni...
      2019-06-21, 10:30
    • RomaNzRumunii
      Pierwszy brewkit fermentacja cicha
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
      2021-01-25, 21:25
    • Marianowar_pl
      Mango Milkshake IPA
      Marianowar_pl
      Witam,

      Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

      Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

      Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
      2025-06-24, 14:42
    • marcino87
      Niski stopień odfermentowania po burzliwej
      marcino87
      Witam wszystkich forumowiczów,
      Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
      Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
      Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
      2018-02-25, 22:51
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 17:18
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...