Witam
Jestem początkującym amatorem browarku domowego. Siedem dni temu nastawiłem brewkit-a Draughta Coopersa i zamiast glukozy dałem 1 kg ekstraktu słodowego firmy Gozdawa (suchego jasnego ). Fermentacja burzliwa w największym stopniu zachodziła przez pierwsze 3 dni i stopniowo malała. Od 2-3 dni Blg w ogóle nie spada jest około 3-4 ( startowe Blg 11 ). Czasami słychać jeszcze jak gazy uchodzą przez rurkę fermentacyjną. Czy problemy z powolną fermentacją to powód dodania ekstraktu słodowego? Jeżeli Blg już nie spadnie to można zlewać browarek do butelek?
Jestem początkującym amatorem browarku domowego. Siedem dni temu nastawiłem brewkit-a Draughta Coopersa i zamiast glukozy dałem 1 kg ekstraktu słodowego firmy Gozdawa (suchego jasnego ). Fermentacja burzliwa w największym stopniu zachodziła przez pierwsze 3 dni i stopniowo malała. Od 2-3 dni Blg w ogóle nie spada jest około 3-4 ( startowe Blg 11 ). Czasami słychać jeszcze jak gazy uchodzą przez rurkę fermentacyjną. Czy problemy z powolną fermentacją to powód dodania ekstraktu słodowego? Jeżeli Blg już nie spadnie to można zlewać browarek do butelek?
Na początek zabrałem się za coś prostego, czyli za brewkit'a Bitter "Traditional Series Northern Star Bitter". Na opakowaniu pisało, aby dodać kilogram...
Comment