Problem w pierwszą warką AIPA :/ duże blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawel2607
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 13

    #1

    Problem w pierwszą warką AIPA :/ duże blg

    Jestem nowy na forum wiec serdecznie witam całe grono "piwoszów"

    Wiem że może temat pojawiał się na forach już niejednokrotnie, ponieważ już wiele przeglądałem - natomiast nie udało mi się znaleźć odpowiedzi która by mnie satysfakcjonowała.

    Uwarzyłem piwo z zacieraniem (zestaw z HB AIPA 16blg), wydaje mi się że z temperaturami podczas zacierana było wszystko OK(test jodowy nie zabarwił brzeczki), wysładzałem do 24l. Z 20l zakładanej ilości wyszło ok 16,5l, hydratyzowałem
    drożdże danstar windsor i zadałem do schłodzonej brzeczki.
    Piwo fermentowało przez pierwsze 2 dni w temp. ok 18st.i przestało bulkać. W 3 dniu fermentacji burzliwej było ok6,5blg, i głupi po 5 dniach przelałem na cichą(zgodnie z zaleceniami z zestawu) w momencie przelewania blg było takie same okazuje się że po 5 dniach cichej nadal jest 6,5blg, co jakiś czas bulknie.

    Nie wiem co robić, piwo smakuje dobrze, ma solidną goryczkę i szkodaby było się go pozbywać. Niby zgodnie z zaleceniami za 5 dni mógłbym butelkować ale obawiam się grantów.

    Przychodzi mi do głowy test odfermentowania, ale nie mam drożdży, znaczy mam ale w kostce babuni-one się nadają?

    Co robić?


    Pom
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    Odfermentowanie sprawdzamy balingometrem a nie kalendarzem
    Test przeprowadza sie na drożdżach piwowarskich a nie piekarskich
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pawel2607
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 13

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Odfermentowanie sprawdzamy balingometrem a nie kalendarzem
      Test przeprowadza sie na drożdżach piwowarskich a nie piekarskich
      Wiem pierwsza warka więc masa błędów, stres i 10h roboty efekt jest jaki jest

      ale chyba znalazłem odpowiedź na moje wątpliwości:

      Ostatnia zmiana dokonana przez pawel2607; 2014-09-25, 22:13.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
        darekd
        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

        Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
        ...
        2023-02-08, 00:16
      • Petitpierre
        Amber, Po Godzinach - Woodside
        Petitpierre
        Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.

        Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5

        Warka nr 1, degustowana 06.01.2021,

        Piana...
        2023-01-18, 13:24
      • heckler
        Czechy, Kvasice, Horní 7, Pivovárek Dobrá Kára
        heckler
        Kvasice to małe miasteczko leżące tuz koło Otrokowic i Zlina. Pod browar dotarliśmy w sobotnie przedpołudnie i tak szczerze, to nawet nie liczyłem , że kogoś tam zastaniemy. Ładnie odnowiony domek, stojący tuż przy ulicy, a na nim żeliwny szyld z nazwą browaru - Dobrá Kára. Natomiast...
        2025-07-23, 07:59
      • heckler
        Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
        heckler
        Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
        2023-09-13, 08:39
      • dadek
        Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
        dadek
        Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
        2024-11-19, 05:20
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...