Wypadek przy rehydratacji drożdży - dodawać drugą saszetkę?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #16
    A ta wyższa temperatura jest na drożdżach przeca napisana, zobacz na opakowaniu lub jak wyrzuciłeś to w internetach

    Kalkulator sobie też zobacz dokładniej, tam są inne piwa w zakładkach, inne kalkulacje drożdży.

    Dobre, smaczne piwo da się uzyskać zupełnie prosto choć na konkursy przyjdzie jeszcze czas.
    A tak poza tym browar to nie apteka.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2015-01-28, 00:00.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #17
      Szwagier,

      dzięki za ciekawe informacje i poświęcony czas.

      Ciekawy ten Twój pomysł z suchymi drożdżami i pszenicą. Spróbuję też tak zrobić. Czy ten patent proponujesz też do dunkelweizena (właśnie zamówiłem surowce na niego)?
      pozdrawiam
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #18
        fidoangel

        Na opakowaniu nie ma info na temat temperatur. Opakowań na razie nie wyrzucam, zbieram, oglądam, uczę się

        Z kalkulatora będę korzystał. Dzięki.

        He he - konkursy to na razie odległa przyszłość (chyba? nie chciałbym być też przesadnie skromny

        pozdrawiam

        P. S.

        Pils po wniesieniu do domu powoli ruszył. W domu mam około 16/18 stopni. Rurka "popiarduje" delikatnie
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • SzwagierMinazuki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.01
          • 35

          #19
          Tak, do dunkelweizena też ten sposób wykorzystuje tylko rozsyp drożdże cienko na całej powierzchni brzeczki i nie mieszając zamknij fermentor.
          Co u Szwagra piszczy?

          Comment

          • m2200
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.10
            • 223

            #20
            Ok, tak zrobię. Przynajmniej drożdże mi się nie wyleją
            Nie samym piwem żyje człowiek ale...

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #21
              Ale brzeczkę napowietrzyć przed wsypaniem?
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • SzwagierMinazuki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.01
                • 35

                #22
                Oczywiście.
                Co u Szwagra piszczy?

                Comment

                • m2200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.10
                  • 223

                  #23
                  Pięknie. To już wszystko wiem!
                  Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dadek
                    Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                    dadek
                    Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                    2024-10-17, 01:22
                  • dadek
                    Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
                    dadek
                    Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
                    Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
                    2023-12-10, 23:39
                  • ART
                    Nepo, Crazy Lines #80 Twisted Amora Preta x Książęcy
                    ART
                    Nepomucen, Polish hazy pale ale, 4,5 abv.

                    Powiem Wam - to objawienie! żadnego mydła i powidła jak w innych produkcjach z naszymi nowofalowymi chmielami, które wyszły w ostatnich miesiącach. Nie wiem, może to wypadek przy pracy, ale wreszcie ktoś zrobił bardzo dobrą robotę z Amorą...
                    2025-03-29, 01:07
                  • darekd
                    ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                    darekd
                    Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                    Ekstr. 15%
                    Alk. 6,0%

                    Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                    Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                    2025-01-22, 23:57
                  • Serokomlak
                    Islandia, Siglufjörður, Vetrarbraut 8-10, Segull 67 Brewery
                    Serokomlak
                    Siglufjörður - miast(eczk)o (niespełna 1,2 tys. mieszkańców) - najbardziej wysunięte na północ w Islandii, na półwyspie Tröllaskagi, na brzegu fiordu o tej samej nazwie, który łączy się z Oceanem Arktycznym. Siglufjörður otaczają szczyty górskie sięgające 900–950 m n.p.m.
                    ...
                    2024-10-06, 02:35
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...