Weizen - długa burzliwa i rozlew

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Redlik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 1

    #1

    Weizen - długa burzliwa i rozlew

    Cześć.

    Dziś mija 16 dzień fermentacji burzliwej piwa pszenicznego. Mam pytanie, być może trywialne, ale to moja pierwsza warka, więc takie pytania i wątpliwości pojawiają się co chwile. Mierzyłem blg, od jakichś 4 dni nie spada, zatrzymało się na 3,5, piany nie ma od dłuższego czasu. Jednak jeszcze dziś rano bulgotała woda w rurce. Czytałem, że powinno się rozpoznawać koniec fermentacji po pomiarach blg, a nie po tym, że w rurce przestaje bulgotać, ale o takiej sytuacji, że blg już jakiś czas nie spada, a rurka hałasuje, nie czytałem. Dlatego nie wiem, czy przelewać już do butelek (jako że to pszeniczniak to cichą planowałem pominąć), czy poczekać aż w rurce całkiem ucichnie. Trochę boję się granatów którymi niektórzy tak straszą.

    Drugie pytanie dotyczy sposobu dodania cukru. Czytałem, że lepiej jest rozpuścić go w wodzie i do fermentora z roztworem przelać piwo z cichej, a nie dosypywać cukier do każdej butelki z osobna (podobno często piwo wychodzi raz nienagazowane zupełnie, a raz przegazowane). Ale jeśli pomijam cichą fermentacje, czy ma sens wlanie roztworu do piwa, które właśnie skończyło burzliwą i przelanie wtedy bezpośrednio do butelek?

    Z informacji, które być może są istotne: piwo robione z ekstraktów, temp fermenracji to około 22 stopnie.

    Dzięki z góry za wyrozumiałość i odp
    Ostatnia zmiana dokonana przez Redlik; 2015-02-18, 00:34.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10862

    #2
    Ja zlewam do fermentora z kranikiem do którego leję rozpuszczony cukier
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2486

      #3
      Cicha jest właśnie po to, by wyciszyć drożdże, które jeszcze pracują. Czy cukier/glukoza czy roztwór nie ma znaczenia. To, że butelki z cukrem czasami wybuchają bierze się stąd, że drożdże nierównomiernie się rozkładają. Z dna fermentora będzie ich więcej i wtedy ryzyko wybuchu jest większe, bo cały czas pracują w butelce. Jeżeli pomijasz cichą, to lepiej zrobić jak radzi Anteks, wtedy po zamieszaniu będziesz miał równomiernie rozłożone drożdże i cukier. Nie podlewaj tylko piwa pod samą szyjkę, czyli zostaw trochę miejsca na pracę drożdży.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 16:18
      • Heisenberg
        Weryfikacja przepisu
        Heisenberg
        Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
        Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
        -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
        -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
        -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
        -Skórka pomarańczy Curaçao...
        2025-12-17, 00:07
      • tomaszjanczyk
        Pierwsza próba - pytanie na CITO
        tomaszjanczyk
        Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

        W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

        Zaczynałem około 16:00.

        Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
        2020-04-22, 09:46
      • prichert
        Bydgoski browar domowy - pierwsze kroki
        prichert
        Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów

        Jest to mój pierwszy post na jakimkolwiek forum, więc proszę Was o wyrozumiałość. Postaram się, aby wątek był w miarę możliwości uporządkowany.

        Zacznę od moich postanowień, głównie wynikających z wiedzy teoretycznej...
        2014-10-02, 15:25
      • Charlie44
        Pierwsze zlewanie na cichą.
        Charlie44
        Cześć wszystkim,

        Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

        1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
        2018-10-22, 11:08
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...