Problem z nagazowaniem zabutelkowanego piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    #1

    Problem z nagazowaniem zabutelkowanego piwa

    Witam, co mam poczynić, czy coś jeszcze w ogóle mogę poczynić, aby nagazować piwo.
    Nie jest to jakieś stylowe piwo, tylko po prostu 100% zasypu słodu pilzneńskiego, chmielenie marynką i lubelskim. Początkowe blg jakieś 12,5-13, końcowe blg 1,5 – 2. Piwo zabutelkowane ponad miesiąc temu z 3 g cukru na 0,5 l. Trzymane 1 tydzień w temp. 20OC, potem jakieś 2 tygodnie w ok. 15 stopniach i po stwierdzeniu, że nie ma gazu, znów 1 tydzień stoi w 20 stopniach. W międzyczasie wystawione na słońce na kilka godzin. Żaden z tych zabiegów nie spowodował nagazowania piwa. Po wlaniu do szklanki z wysokości tworzy się piana, ale to wszystko, piwo jest słodkie i nie czuć w nim gazu. Czy mogę coś jeszcze zrobić. Do tej pory do warzenia piw używałem drożdży sypkich i wszystko było ok., a teraz pierwszy raz gęstwa pochodząca z s-04 po Bohemie Amber Ale, dałem jej kilka łyżek na 23 litry, chyba trochę za dużo bo fermentacja trwała jakieś 24 godziny. Po tygodniu burzliwej zlane na cichą również na tydzień. Przed butelkowaniem bardzo dobre w smaku, jeden minus to brak gazu, a na dzień dzisiejszy dwa minusy: brak gazu i wyczuwalna słodkość. Jak coś poradzicie będę wdzięczny.
    Ps. przeglądając forum natknąłem się na podobny wątek, że ktoś do refermentacji dodawał oprócz cukru jeszcze drożdże, tylko to było zupełnie inne piwo. Czy w związku z tym ja również powinienem otworzyć te piwa, dodać drożdży (tylko ile?) i ponownie zakapslować.
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    #2
    czas, czas, czas i?, piwo nareszcie nagazowało się, a więc w tym wszystkim najważniejszy jest czas i cierpliwość. Informację przekazuję dla tych, którzy znajdą się w podobnej sytuacji.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Czarny1975
      Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
      Czarny1975
      Witam wszystkich forumowiczów,

      Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

      Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
      2017-09-26, 09:30
    • grodek
      Sprzedam taboret gazowy z butlą gazową 11 kg
      grodek
      Mam do sprzedania taboret gazowy (kuchenkę) na gaz propan-butan o mocy cieplnej 7,5 kW z wbudowaną zapalarką piezoelektryczną. Podstawa ma wymiar ok. 40 x 40 cm. W zestawie jest też reduktor gazu wraz z wężem. Taboret jest bardzo stabilny i solidnie wykonany. Butla 11 kg na gaz propan-butan,...
      2024-03-10, 19:44
    • dadek
      Vojkovice 252, Pivovar Koníček
      dadek
      Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
      2023-11-22, 06:14
    • heckler
      Czechy, Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
      heckler
      Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
      2025-08-27, 10:46
    • heckler
      Czechy, Strakonice, Palackého náměstí 83, Minipivovar Haďák
      heckler
      Strakonice, to malownicze miasto w południowych Czechach, położone na zbiegu rzek Otavy i Volyňki. Po jednej stronie rzeki można zwiedzać ładny, gotycki zamek, a po drugiej na skromnym, kiszkowatym ryneczku od 2022 roku działa browar Haďák.
      Pierwszy człon nazwy browaru to nazwisko właściciela,...
      2025-08-19, 10:23
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...