Pierwsze piwo - Czy to, aby na pewno tak?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Magik22
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.06
    • 42

    #31
    A ja mam do was jeszcze jedno pytanie, otóż jaka jest prawidłowa temperatura podawania piwa robionego z brewkita? Czytałem, że nie powinno być to piwo mocno schłodzone z lodówki, jedynie postawione w lodówce max 15 minut czy jest to prawda?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Magik22; 2015-08-06, 17:40.

    Comment

    • pyton1983
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 18

      #32
      W piwowarstwie domowym chodzi o to że robimy piwa jakie chcemy i spożywamy je w temperaturze jaka nam odpowiada.

      Comment

      • Magik22
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.06
        • 42

        #33
        Rozumiem i dzięki za odpowiedz

        Comment

        • Magik22
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.06
          • 42

          #34
          Po dwóch tygodniach od butelkowania otworzyłem jedno piwo, aby zobaczyć jak się układa. Bardzo bałem się o gaz i pianę, bo mało tej glukozy dodałem, jednak ku mojemu zaskoczeniu gaz było słychać od razu po otworzeniu piwa a piana zrobiła się średnio wysoka, ale drobnopęcherzykowa, bardzo ładna. Sam smak jednak jest bardzo płytki, wodnisty, pusty. Ewidentnie czegoś brakuje, smakuje bardziej jak woda, nie wiem czy to za sprawą brewkita jaki posiadałem czy nie. Tak czy tak i tak jestem zadowolony z piwa bo było to moje pierwsze piwo i jak na tyle błędów, które popełniłem to da się je wypić, może nie z dużym smakiem, ale jednak

          Comment

          • Vospylsan
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.04
            • 24

            #35
            Mam takie pytanie do bardziej zaawansowanych piwowarów domowych: warzę stout z zestawu browamatora z ekstraktów (prawdziwy stout 12 blg) i planowałem zlać po 7 dniach z burzliwej na cichą fermentację. Czy stanie się coś niedobrego jak odłożę ten zabieg na 2-3 dni później ( powodem jest wieczór - właściwie weekend - kawalerski brata ciotecznego ;-))

            Comment

            • Baniok
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 4

              #36
              Cicha się nie zaczyna jak przelejesz do drugiego wiadra, tylko jak drożdże zeżrą fermentowalne cukry Nic się nie stanie, cicha się zacznie bez Twojego przelewania.

              Comment

              • Vospylsan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 24

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Baniok
                Cicha się nie zaczyna jak przelejesz do drugiego wiadra, tylko jak drożdże zeżrą fermentowalne cukry Nic się nie stanie, cicha się zacznie bez Twojego przelewania.
                Słuszna uwaga, tylko chodzi mi o kwestię czy przez nieco późniejsze zlanie na cichą nie pojawią się np nuty autolizy czy coś innego niepożądanego w końcowym rozrachunku.

                Comment

                • Baniok
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.07
                  • 4

                  #38
                  3 dni nie zrobią żadnej różnicy, nie martw się

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • Heisenberg
                    Weryfikacja przepisu
                    Heisenberg
                    Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
                    Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
                    -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
                    -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
                    -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
                    -Skórka pomarańczy Curaçao...
                    wczoraj, 00:07
                  • mlody16
                    Pierwszy browar - german pils
                    mlody16
                    Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
                    Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

                    Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
                    2025-11-16, 18:46
                  • Piotr7
                    drożdże dla początkującego
                    Piotr7
                    Witam!
                    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                    2024-12-09, 13:24
                  • etman
                    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                    etman
                    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                    2024-11-23, 18:56
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...