Koniec fermentacji cichej i butelkowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mewa777
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 1

    #1

    Koniec fermentacji cichej i butelkowanie

    Cześć,

    warzę Hefeweizena i jutro kończę fermentacje cichą która trwać będzie równe 7 dni i tutaj pojawia sie problem :

    po fermentacji burzliwej zebrałem gęstwę i przelałem na cichą gdzie w fermentatorze po tym czasie mam znów mały osad. To drożdże których jest coraz mniej. Jutro zabieram się za butelkowanie i chcę rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i wlać do fermentatora, ale nie wiem czy mogę wtedy zamieszać piwo razem z osadem ? Na chłopski rozum to będzie ten sam osad co w butelce się osadzi bo jest go naprawdę mało ale z drugiej strony po to była cicha żeby piwo się klarowało przez tydzień.

    Ktoś wie czy mogę zamieszać cały osad i ewentualnie poczekać chwilę może coś opadnie , czy może lepiej starać się rozlać piwo bez osadu i dodać do każdej butelki cukru i wtedy razem wszystko zamieszać i zakapslować ??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    To po co było robić cicha jak teraz chcesz zamieszać? Najlepszym rozwiązaniem jest zdekantować do wiadra z kranikiem, jeśli nia posiadasz takowego daj troche cukru do butelek i delikatnie zlej
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 10:28
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 17:18
    • pietrus96
      Osad w butelkach
      pietrus96
      Cześć,
      dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
      2024-01-13, 21:24
    • Marianowar_pl
      Mango Milkshake IPA
      Marianowar_pl
      Witam,

      Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

      Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

      Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
      2025-06-24, 14:42
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 14:55
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...