Przyprawy do winter warmera - kiedy? ile? co?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #1

    Przyprawy do winter warmera - kiedy? ile? co?

    Uwarzyłem winter warmera. Stoi już na cichej ok. póltora tygodnia. Chciałem uzyskać kilka informacji odnośnie przypraw:

    1. Jakie przyparway radzicie dodać (cynamon? imbir? goździki? gałka muszkatołowa?)

    2. Czy lepiej dodać sproszkowane przyprawy czy w całości (np. całe goździki, laski cynamonu etc.)?

    3. Ile gram każdej z przypraw dodać do 22/23 litrów piwa?

    4. Kiedy je dodać (w przepisie sugerowane jest aby dodać je na siedem dni przed końcem fermentacji cichej - czy tak jest ok?)?

    5. W przepisie radzą żeby rozpuścić przyprawy w 50 ml wódki, przetrzymać je przez 15 minut i wlać do fermentora. Czy ta rada jest ok?

    Z góry dziękuję za pomoc.
    Ostatnia zmiana dokonana przez m2200; 2015-12-01, 17:21.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #2
    Nikt? Nic?

    Dodałem po małej łyżeczce do herbaty sproszkowanych goździków, cynamonu i imbiru. Nie wiem czy nie byłoby lepiej dodać laski cynamonu i całych goździków. Przy butelkowaniu zauważyłem, że przyprawy "fruwają" w butece w postaci osadu.

    Jak Wy razicie sobie z przyprawianiem w. warmerów?
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

    Comment

    • jerzdna
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 240

      #3
      Opiszę Ci co ja zrobiłem i nawet to nieźle wyszło oceniając dopiero po 1,5 m-ca leżakowania:
      Przyprawy w całości, niektóre trochę zmiażdżone w moździerzu. 6g kolendry, 5g kory cynamonu, 20g Curacao, ok 15 szt. ziela angielskiego, 3g kardamonu, 3g gałki muszkatołowej, goździki ok 15 szt.
      Na razie dominuje wyraźnie skórka pomarańczowa, z pozostałych wyczuwam kardamon, ziele i goździki. Jednak, na szczęście te ostatnie 2 przyprawy nie dominują. Zobaczę co będzie dalej działo się

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        A to jest jakiś problem sprawdzić kilka z pierdyliona przepisów, znajdujących się w necie?

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Petitpierre
          Van Steenberge, Gulden Draak Brewmaster
          Petitpierre
          Piwo jest hołdem od głównego browarnika, jakim aktualnie jest Jef Versele, dla swjego dziadka, Jozefa Van Steenberge oraz 230-lecia założenia browaru. Inspiracją miały być podróże do USA. Piwo jest leżakowane w beczce po whiskey lub whisky-pogrzebawszy troszkę można znaleźć informację,...
          2022-09-20, 17:23
        • emeryt1576
          nie potrafię dodać tutaj zdjęć
          emeryt1576
          Witam,nie potrafię dodać tutaj zdjęc,pokazuje mi komunikat coś tam not upload.chce wrzucić z pliku z galeri
          2021-01-12, 22:10
        • Petitpierre
          Vilniaus, Kristupo
          Petitpierre
          Tamsius aromatizuotas, czyli ciemne aromatyzowane-pewnie chodzi o przyprawy, w składzie dwa słody, chmiel, ziarno niesłodowane oraz naturalny aromat-niesprecyzowany. Wielka litrówa na patent, alkoholu 7,5vol, inne parametry pominięte. Gdzie indziej można poczytać, że aromat to goździki, cynamon,...
          2018-10-13, 11:14
        • darekd
          Opillia, Rizdwiane
          darekd
          Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

          12% ekstr.
          4,8 % alk.
          12 IBU

          Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
          Piana - wysoka, trwała,...
          2025-01-02, 23:50
        • plpaw
          Jakie można dodać przyprawy do Stouta?
          plpaw
          Jakie można dodać przyprawy do Stouta? Chciałem zrobić Stouta słodkiego, coś w rodzaju Stouta czekoladowego. Mam 1,6 kg ekstraktu jasnego, 1,6 kg ekstraktu ciemnobursztynowego, 0,25 kg słodu Caraaroma oraz 0,2 kg palone ziarna jęczmienia. Dodam do tego 0,3 kg laktozy. Jakie jeszcze przyprawy...
          2008-04-10, 15:43
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...