Pils Czeski - dobry przepis

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mattijjah
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.02
    • 7

    #1

    Pils Czeski - dobry przepis

    witam, szukam w Zacnym Gronie sprawdzonego przepisu warzenia na Pils Czeski. Zależy mi na dobrym doborze chmielu , w odpowiedniej goryczce i aromacie. Priorytet chmielenia.
  • reddmb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.01
    • 41

    #2

    Comment

    • mattijjah
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.02
      • 7

      #3
      dziękuję, choć przede wszystkim zależy mi na doświadczeniach i spostrzeżeniach z tego forum.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10846

        #4
        Tam też są receptury osób z tego forum
        ps Kto teraz warzy pilsy? Teraz warzy sie ipy sripy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • reddmb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.01
          • 41

          #5
          U mnie się robi Cesky lezak Swetly, zacieram rączki

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3492

            #6
            Wiele, bardzo wiele, w takich piwach zależy od wody, od jej twardości, od utrzymania pH zacieru i wody wysłodkowej.
            Jakie piwa już uwarzyłeś, jak wyglądała goryczka?

            Dobrego pilsa nie da sie uwarzyć "w/g przepisu" bo każdy piwowar ma "inną rękę", trzeba pokombinować, oczywiście zaczynając od sensownego składu.

            Czyste, jasne piwa, to jest wyższa szkoła jazdy niż IPY-SRIPY
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #7
              Swojego czasu uwarzyłem bardzo dobrego pilsa korzystając z gotowego zestawu dostępnego w sklepie browar biz. Zajrzyj tam - może jeszcze mają ten zestaw. Piwo wyszło świetne (wg mnie oczywiście) mimo tego, że nie posiadam lodówki ani zimnej piwnicy. Miałem szczęście, że było dość mroźna zima i piwo fermentowało w niskiej (stabilnej) temperaturze w komórce. Do tej pory był to mój jedyny dolniak. Bez lodówki czy zimnej piwnicy musisz liczyć na szczęście, że temperatura nie wzrośnie. Za dużo z tym nerwów i roboty. Rzeczywiście ipy/sripy są łatwiejsze "
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • mattijjah
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.02
                • 7

                #8
                ....dlatego zależy mi na uzyskanie "sensownego składu" od osób, które mają w tym stylu doświadczenie. Chciałbym jeszcze w najbliższym czasie uwarzyć 2-3 warki tego typu. Na tą chwilę mam 18 warkę na koncie, raczej przewaga ciemnych, ale również i trochę pszeniczki. Oczywiście lubię "wariacje" w tematyce

                Comment

                • mattijjah
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.02
                  • 7

                  #9
                  zgadzam się z uwarunkowaniami temperaturowymi, jednak ma zrobioną chłodziarkę na 4 warki, więc..., warto.....

                  Comment

                  • zasada
                    Porucznik Browarny Tester
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.05
                    • 260

                    #10

                    Ja zacząłbym od tej lektury.
                    Moje doświadczenia sa zbyt małe (dwie wątki 10,5; 100% Pilzno; za pierwszym razem Marynka i Lubelski, za drugim tylko Oktawia) żeby pisać cokolwiek od siebie.
                    Każde zwierzę koi dotyk
                    Blaszony

                    Comment

                    • colkurtz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.05
                      • 65

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mattijjah
                      Chciałbym jeszcze w najbliższym czasie uwarzyć 2-3 warki tego typu.
                      Zacznij od czegoś prostego, np. 100% pilzneńskiego.
                      Na goryczkę np. marynka (ilość zależnie od preferencji), aromat po 25g żateckiego (ew. lublin/mittelfrueh) na 15 i 5 min. (ew. 10' i 0'). Potem będziesz wiedział już w którym kierunku iść

                      Zdrówko!

                      Comment

                      • reddmb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2016.01
                        • 41

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                        Wiele, bardzo wiele, w takich piwach zależy od wody, od jej twardości, od utrzymania pH zacieru i wody wysłodkowej.
                        Jakie piwa już uwarzyłeś, jak wyglądała goryczka?

                        Dobrego pilsa nie da sie uwarzyć "w/g przepisu" bo każdy piwowar ma "inną rękę", trzeba pokombinować, oczywiście zaczynając od sensownego składu.

                        Czyste, jasne piwa, to jest wyższa szkoła jazdy niż IPY-SRIPY
                        Daj spokój piwo to nie apteka

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • AaLeX
                          BG SA Zabrze, Łomża Pils
                          AaLeX
                          Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
                          2024-08-08, 19:31
                        • e-prezes
                          Nowa Wytwórnia, Czeski pils
                          e-prezes
                          Zacznijmy od tego, że spodziewałem się okocimskiego lagera udającego czeskiego pilsa. Browar przecież z kasy Carlsberga wybudowany, ale miło się rozczarowałem, choć idealnie nie było.

                          Już po podaniu widać opalizację, więc może nie jest dobrze wyleżakowany. Lekki diacetyl...
                          2021-11-07, 22:05
                        • darekd
                          Grodzisk Wielkopolski, Pils
                          darekd
                          Na stronie występuje jako Grodziski Pils:
                          https://browargrodzisk.com/piwa/grodziski-pils/

                          11,5% ekstr.,
                          4,8% alk.

                          Chmiele": Lubelski, Perle

                          Aromat - chmielowy (ziołowy)
                          Piana - wysoka, trwalsza, długi kożuszek, zostaje trochę na szkle...
                          2025-05-24, 02:06
                        • darekd
                          Köstritzer, Spezial Pils
                          darekd
                          To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):

                          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils

                          tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...
                          2022-07-04, 00:35
                        • AaLeX
                          Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
                          AaLeX
                          Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
                          2024-11-20, 11:41
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...