szampańska impreza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • reddmb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.01
    • 41

    #1

    szampańska impreza

    chciałbym się pochwalić że, wczoraj dokonałem degustacji mojego piwka które zakapslowałem dokładnie miesiąc wcześniej. Piwo było wyborne, po prostu świetne
    Niemniej jednak zanim spróbowałem, musiałem je otworzyć. Otworzyłem i zaczęła się impreza... szampańska właśnie wrr. Zawartość butelki znalazła się wszędzie. Na dywanie, stole, kanapie i w końcu szyjka butelki znalazła się w moich ustach... kurna. Miało być wzniośle i patetycznie, skończyło się hm... komicznie podobno, znaczy moi znajomi zaproszeni na sobotni wieczorek dobrze się bawili Ok. koniec moich wywnętrzeń. Pytanie, czy mam się niepokoić i szybko konsumować czy raczej z twarzą pokerzysty odczekać spokojnie jeszcze miesiąc żeby się ułożyło? Piwko to Jasne pełne z chmieleniem na zimno, 7g glukozy na butelkę, stało prawie 6 tygodni w fermentorach, na pewno fermentacja się zakończyła.
  • anteks
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10855

    #2
    Wezwij saperów, powaznie
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Człowieku, gdzieś ty wyczytał taką ilość surowca do refermentacji??

      PS: podaj adres piwnicy żeby inni wiedzieli, który rejon omijać jeśli nie wezwiesz saperów, poważnie.

      Comment

      • Glingorth
        Porucznik Browarny Tester
        • 2014.04
        • 283

        #4
        7g to się na litr piwa używa, a nie na butelkę w takim piwie Pij szybko jak się da zanim butelki zacznie Ci wysadzać, schowaj je najlepiej w piwnicy.

        Comment

        • reddmb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.01
          • 41

          #5
          sorry, źle mi się napisało. Było 7 g na litr. Jakieś 140 g/20l.
          Ostatnia zmiana dokonana przez reddmb; 2016-02-28, 00:31.

          Comment

          • Diabello94
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.05
            • 28

            #6
            Ja zawsze daje 80 gram glukozy na 20 litrów i nie bawię się w kalkulatory itd. Ten poziom nagzowania (prócz grodziskiego i weizena) mi odpowiada :-)

            Comment

            • reddmb
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2016.01
              • 41

              #7
              w międzyczasie dowiedziałem się że, to wina nieodfiltrowanych chmielin z z chmielenia na zimno, no kilka innych opcji typu zakażenia itd. Co sądzicie?

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
                dadek
                Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
                2025-11-09, 01:19
              • Ahumba
                2026.04.11-12 - BOJANOWO, V Jubileuszowa Giełada Birofiliów
                Ahumba
                V jubileuszowa Giełda ma być imprezą dwudniową. Tak ogłoszono prawie na rok przed imprezą podczas giełdy w Tychach.
                Start
                2026-04-11
                Koniec
                2026-04-12
                Adres
                Browar Bojanowo
                2025-05-24, 17:47
              • ART
                Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                ART
                Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                2024-10-12, 20:15
              • dadek
                Niemcy, Lübeck, Einsiedelstraße 6, Sudden Death Brewing
                dadek
                Browar założyli w 2022 roku Amerykanie, którzy z USA przeprowadzili się do Niemiec by warzyć amerykańskie style piw. Ulokowany został w pięknie zrewitalizowanej dawnej przemysłowo-portowej dzielnicy Roddenkoppel na zachodnim brzegu rzeki Trave. Ze starówki to 2-kilometrowy spacer przez 2 mosty,...
                2025-09-28, 22:07
              • ART
                Rotterdam, Zaagmolenkade 46, Brouwerij Noordt
                ART
                Brouwerij Noordt znajduje się w dzielnicy Rotterdam-Noord, nad rzeką Rotte, w budynku dawnej remizy strażackiej. Okolica ma industrialny charakter z historią, a dziś przyciąga nowymi inicjatywami gastronomicznymi i kulturalnymi. Z Reijngoud jest jakiś kilometr, można przejść się deptakiem bez balustrad...
                2025-09-18, 12:41
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...