Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Problem z fermentacją

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Strit
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.03
    • 1

    #1

    Problem z fermentacją

    Witam
    W zeszłą sobotę nastawiłem piwo z brewkitu "Woodforde's Nelsons revenge" . Na samym początku aerometr wskazał mi gęstość 1.05 g/cm^3 (Nie mam niestety podziałki z blg) Po 6 dniach fermentacji burzliwej zlałem piwo znad osadu na cichą, miało gęstość 1.022. Uznałem że dofermentuje na cichej na spokojnie, teraz tylko jest problem że minęły ponad 2 dni, a gęstość się nie zmienia, ustało także całkowicie wydobywanie się gazu z rurki (Wiem że nie jest to wyznacznik ale tuż przed zlaniem zdarzało mu się bulknąć jeszcze co kilka minut) Dodatkowo sprawę komplikuje fakt że postępowałem z instrukcją na pudełku, trzymałem piwo w 19-20 stopniach, a wedle instrukcji po 4 do 6 dni to piwo winno mieć gęstość 1.014. Czy powinienem dodać dodatkowe drożdże by piwo dofermentowało, czy też zaufać tym resztkom które jeszcze żyją w roztworze i dać piwu spokój? Jak w takim razie z temperaturą fermentacji, cicha powinna być przy troszkę niższej temperaturze więc piwo ma około 17-18 stopni obecnie, ale z drugiej strony zmniejszy to aktywność drożdzy. Proszę o poradę bo sam mam już z tym mętlik w głowie
  • Hanson
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 7

    #2
    Zachowaj spokój.

    Zachowaj pełen spokój. Jeśli gęstość nie spada to rzeczywiście fermentacja przystopowała. Z tego co podałeś to Blg pocz. było w okolicach 12,7 a zeszła do 5,7, a według przepisu powinno jeszcze spaść o ok 3 stopnie [ze wzoru Blg= ("gęstość"-1)*266/"gęstość"]. Temperatura jaką stosujesz jest bardzo fajna, natomiast padłeś ofiarą pewnej nieścisłości w przepisie. Są co prawda różne poglądy, jednak ja skłaniam się ku temu, że podawany w przepisach czas fermentacji (nawet przy takiej średnio niskiej gęstości) jest za krótki. Burzliwą warto zrobić ok 8-10 dni. Natomiast cicha od 8 do 14 w zależności od temperatury i gęstości początkowej.. Ja bym zaproponował zrobić tak. Jeśli masz takie same drożdże jakie dodałeś na początku, to nic złego nie powinno się stać jeśli je dla pewności dodasz. Temperatura w jakiej prowadziłeś burzliwą, będzie całkiem niezła dla cichej (jeśli obawiasz się obniżonej aktywności). Natomiast jeśli zachowałeś stosowne środki bezpieczeństwa i higienę, to spokojnie poczekaj do 8 dnia cichej i dopiero skontroluj jak to wygląda.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • marcino87
      Niski stopień odfermentowania po burzliwej
      marcino87
      Witam wszystkich forumowiczów,
      Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
      Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
      Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
      2018-02-25, 21:51
    • krzysztoft
      fermentacja burzliwa czy zakażenie?
      krzysztoft
      Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
      2019-04-01, 00:18
    • ohdesu
      Piana przy cichej fermentacji
      ohdesu
      To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
      2019-03-03, 14:39
    • kaczka116
      ReCraft, [Za Miastem] Święty Spokój
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2020-01-19, 20:11
    • Magyars
      Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
      Magyars
      Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

      50% słód pszeniczny
      50% słód pilzeński
      Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
      Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

      BLG początkowe...
      2019-12-17, 08:06
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...