Brett Brux i inne drożdże

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kluska28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

Brett Brux i inne drożdże

Cześć,

Mam zamiar uwarzyć Saison na Brettach (Bruxellensis) i mam pewien dylemat. Czytałem wiele o tych drożdżach i niestety jak to często bywa zdania są podzielone. Natomiast dwie dominujące opinie jakie przeczytałem to:

1. Albo robimy piwo na brettach i dajemy je na burzliwą zamiast innych drożdży (jedni twierdzą, że 10 dni wystarczy inni, że 2mc)

2. Piwo fermentujemy drożdżami dopasowanymi do stylu (W moim przypadku będą to
    Fermentum Mobile - FM21 Odkrycie sezonu) a następnie Bretty dajemy na cichą i tak trzymamy 2mc.

Teraz mam pytanie co się stanie gdy na początek dodam Bretty powiedzmy na 1-2 tygodnie a następnie dodam drożdże "klasyczne". Czy ma to jakikolwiek sens?

Jeżeli nie ma to sensu to czy sposób nr.2 jest w porządku?

Pewnie pojawi się pytanie jaki efekt chcę uzyskać. Zatem rozważam dwie opcje :

a) https://www.beeradvocate.com/beer/profile/413/215692/ (Oczywiście w beczce trzymać nie będę tylko dodam płatki dębowe z beczki po winie) lub:

b) http://www.ohbeautifulbeer.com/2015/...-brett-saison/ (To chyba jest mi bliższe)

Jeżeli macie jakieś ciekawe doświadczenia z podobnym piwem fermentowanym na dwóch różnych drożdżach to chętnie przyjmę wszystkie sugestie. Szczególnie w kwestii czasu fermentacji brettów.

Pozdrawiam,
    Kluska

Related Topics

Collapse

• darekd
    De la Senne, Saison de la Senne
    darekd
    Browar z Brukseli i bardzo oryginalny saison (barrel aged traditional saison), inspirowany tradycjami XIX w.
    Otóż jest to mieszana fermentacja będąca miksem klasycznego saisona zmieszanego ze starym lambikiem z browaru Cantillion i wyleżakowany trzy lata w dębowych beczkach.

...
    2022-07-03, 00:14
  • pebejot
    Portugalia, Lizbona, Rua Prior do Crato 6, Quimera Brewpub
    pebejot
    Bardzo ciekawy browar restauracyjny, znajdujący się nieco na uboczu na zachód od ścisłego centrum i wielkiego zgiełku turystycznego Lizbony.
    Browar istnieje od 2016 roku i niedawno hucznie świętował swoje 7-mio lecie.
    Niepozorne wejście i chaotyczny, lecz swojski ogródek z prostymi...
    2023-09-21, 21:11
  • heckler
    Moravská Třebová, Zámecké nám. 183/4, Knížecí pivovar Moravská Třebová
    heckler
    Moravská Třebová to miasto założone w połowie XIII w. przez Boreša z Rýzmburka. Duża liczba zabytków i dzieł sztuki przypomina o czasach, kiedy to Třebová nazywana była Moravskimi Atenami. Ładne miasteczko z dużym rynkiem, oraz pięknym zamkiem, który jest uznawany za jeden z ważniejszych...
    2023-08-22, 08:08
  • bimb
    Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
    bimb
    Cześć.
    Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
    2025-07-13, 18:23
  • heckler
    Blučina, Havlíčkova 99, Pivovar Xaver
    heckler
    Xaver to jeden ze starszych browarów powstałych w Czechach. Jego założyciel Svatopluk Strava już od 2005 roku u siebie na posesji warzy piwo.
    Historia browaru to wzloty i upadki. Parokrotnie zaprzestawano warzenia, by do niego ponownie powrócić
    Np. w czerwcu 2008 zaprzestano, a już
    ...
    2025-06-24, 13:03
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...