Problem z refermentacją

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Buzz11
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 18

    #1

    Problem z refermentacją

    Do 20l dry stouta na refermentację dałem 100g glukozy, po tygodniu w 18-20C, przeniosłem do ok. 14C na kolejny tydzień, teraz otworzyłem jedno żeby sprawdzić stan nagazowania i piany kompletny brak, w ustach czuć lekkie bąbelki. Czy lepiej zostawić butelki w niższej temperaturze, czy przenieść je znowu do 18C aby refermentacja trochę bardziej ruszyła? Jest jeszcze szansa na przynajmniej przeciętne nagazowanie?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24332

    #2
    Ja tam bym sprawdził za miesiąc a w międzyczasie uwarzy kolejne

    Możesz jedną butelkę zostawić w ciepłym miejscu i sprawdzić za tydzień. Czasem ciemniaki dłużej się nagazowują, ale z drugiej strony mają też tendencje do przegazowywania się.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Przy takiej ilości glukozy będzie bardzo nagazowane jak na dry stouta.
      Ja bym dał na kilka dni do ciepłego, bo dry stout szybko nadaje się do picia.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Heisenberg
        Weryfikacja przepisu
        Heisenberg
        Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
        Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
        -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
        -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
        -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
        -Skórka pomarańczy Curaçao...
        2025-12-17, 00:07
      • ART
        Chęciny, ul. Ogrodowa 1A, Resursa Chęcina Restauracja & Browar & Noclegi
        ART
        Świeżo otwarty (2025.08.01) browarek restauracyjny.

        Lokal mieści się w malowniczym miasteczku Chęciny, u podnóża słynnego Zamku Królewskiego, będącego główną atrakcją regionu. Okolicę charakteryzuje historyczne centrum z zabytkową zabudową, klasztorem franciszkanów, synagogą...
        2025-08-12, 16:23
      • Darins
        Ile glukozy?
        Darins
        W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
        2021-08-09, 12:13
      • dadek
        Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
        dadek
        O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
        Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
        2021-10-28, 02:02
      • RomaNzRumunii
        Vienna lager bardzo wolną fermentacja
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
        2022-01-25, 16:05
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...