Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RIS - zbyt małe BLG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • blvox
    Junior
    • 10-2017
    • 3

    RIS - zbyt małe BLG

    Witam. (jako "świeżak" na forum)

    Robiłem wczoraj w nocy piwko a dokładnie RIS-a Jest to moja 5 warka z zacieraniem.
    Celowałem w 25 blg na 15l brzeczki. Jednak efekt końcowy wyszedł mi tylko na lekko ponad 15 blg (prawie do 16 dochodzi) to duża różnica i raczej już na efekt RIS-a za bardzo nie mam co liczyć. Tylko pytanie gdzie popełniłem błąd : (

    zacierania z 22l wody + słody:
    słód Pale Ale Viking Malt - 5kg
    słód Monachijski Typ 1 Viking Malt -2kg
    słód Karmelowy 30 Viking Malt - 0,2kg
    słód Karmelowy 150 Viking Malt - 0,2kg
    słód Czekoladowy ciemny Viking Malt - 0,2k
    palony Jęczmień Viking Malt - 0,2kg

    przerwy robione:
    53 C- 10min
    64 C- 40min
    72/3 C - 30min
    następnie do 78 C

    i filtracja.
    na pewno filtracja trwała długo z 4h leciało powoli jak fiks. Chmieliłem 50g marynki i 25g lubelskiego

    brzeczka w smaku nie jest zła ale to blg ? Jakieś porady na przyszłość ? mam składniki na pare warek w tym portera i szkoda coś zawalić znowu
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    #2
    Założenia przyjąłeś ok, wydajność zakładana ok 62%, a uzyskałeś połowę z tego. Coś źle zmierzyłeś, albo słodu było mniej, albo końcowy pomiar kłamie albo termometr.

    Wysładzanie nie robiłeś? Tak by wychodziło z ilości brzeczki.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • blvox
      Junior
      • 10-2017
      • 3

      #3
      wysładzałem - po wysładzaniu miałem 20litrów- 5 litrów mi odparowały obecnie trwa już fermentacja 15l mojego RISA. mam tylko jeden balingometr jak i termometr i nie miałem jak sprawdzić na innym ale raczej nigdy mnie nie oszukiwał - chociaż jest to moja pierwsza warka w tym sezonie. lato i wiosne sobie daruje na robienie ze względu na temperaturę.

      szkoda bo raczej z 15blg nic mocnego nie wyjdzie alkoholowo 5/6% max - czy się myle?
      Last edited by blvox; 08-10-2017, 10:50.

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        #4
        Warto wyszukać w sieci jakiś kalkulator piwowarski, wrzucasz balling, szukasz jak głęboko odfermentowują drożdże, które użyłeś, znajdziesz to w specyfikacji szczepu, najczęściej na stronie producenta i wiesz czego się spodziewać.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • blvox
          Junior
          • 10-2017
          • 3

          #5
          w dobrych wiatrach 6/7 procent słaby RIS! Oby był smaczny - aczkolwiek tego porterka co pisałem chyba zrobie na lenia... bez przerw.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎