Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Piwo LAGER lub PILSNER z ekstraktu Gozdawa + WES

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bimb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 28

Ok 25°C

Comment

• etman
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      🥛🥛🥛
      • 2015.01
      • 54

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
      Ok 25°C
      Ze wzgl. na niską temperaturę może być długi lag zanim namnożą się i opanują środowisko, może być bardzo spokojna fermentacja, mogą być drożdże trupy Miarą fermentacji jest spadek BLG w czasie, niekoniecznie bulkanie w rurce, tak czy owak jakaś piana powinna się pojawić. ZTCW Gozdawa pakuje pod swoją marką drożdże od innych producentów.
      Ostatnia zmiana dokonana przez etman; Dzisiaj, 18:58.
      Warzenie jak marzenie - sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa

Comment

• bimb
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.09
        • 28

Pojemnik nie jest przezroczysty, ale na tyle widać, że jakieś nierówności się odznaczyły na nim coś jak piana.
        Specjalnie zacząłem od niskiej temperatury bo ponoć lager tak musi mieć i może ruszy jeszcze lub już ruszył.
        Poziom w rurce wzrósł do ok 5mm.
        Może też ma znaczenia, że to piwo jest robione na upaly i ma być lekkie słabe i z goryczką dlatego mierzyłem i wyszło mi 10blg, może to też ma wpływ na wolniejszy start.
        To mój pierwszy LAGER dlatego takie pytania idą 😀

Mierzone oczywiście przed zadaniem drożdży.
        Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; Dzisiaj, 19:29.

Comment