Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Piwo LAGER lub PILSNER z ekstraktu Gozdawa + WES

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bimb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 15

Piwo LAGER lub PILSNER z ekstraktu Gozdawa + WES

Witam.
    Warze nowe piwko z brewkitu po przerwie zimowej i plan jest taki zamówiłem już ekstrakt jasny niechmielony WES i GOZDAWA lager nachmielony do tego w zestawie są chyba drożdże W 35.
    Całość schladzam do ok 15st tzn wkładamy fermentator do dużego pojemnika zimnej wody z lodem, w piwnicy wszystko będzie sie działo, następnie po otrzymaniu pożądanej temperatury zadaję drożdże intensywnie mieszając.
    Co dzień sprawdzam temp. miernikiem laserowym poza tym mam naklejony termometr na wiadro i w razie potrzeby wkładam do wody nowe butle schładzające wodę.

Czy uważacie że to dobre połączenie ekstraktów i może wyjść ciekawe piwo?
    Mam jeszcze ekstrakt Bruntal który mogę zastosować- jedni uważają go za lepszy od WES inni nie oraz glukozę.

Ja akurat lubie piwa typu pilsner, lager.

Myślałem jeszcze żeby zrobić z WES CHMIELONE i WES NIECHMIELOWE ktoś może robił?

Jakieś rady na co uważać lub coś zmienić.
    Kwestię dezynfekcji pominąłem bo uwazam że wszystko mam odkażone i wyparzone i na tym się nie skupiajmy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; wczoraj, 17:33.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10912

Drożdże to chyba W34/70? Ekstrakty to wszystko jedno byle nie glukoza. Najważniejsze to stabilna, niska temperatura (około 12'C)
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• bimb
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.09
      • 15

Dzieki.
      "Ekstrakty to wszystko jedno byle nie glukoza."

Tak ale obiło mi się o uszy, że GOZDAWA dodaje cukru do swoich produktów słodowych, czy jest to prawda nie mam pojęcia, a glukoze czemu odradzasz? Nigdy nie używałem glukozy, ale profilaktyczne mam żeby nie dawać cukru w razie jakiegoś braku słodu.

Comment

• anteks
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10912

Czy gozdawa dodaje cukier o nie wiem, ale w jakim celu miała by dodawać? Dodatek takich surowców jest raczej niepożądany w piwowarstwie no chyba że w belgach. Ogólnie moim zdaniem to ekstrakty to taki półśrodek z którego robi sie prawie piwo
        ps dodatek małej ilości cukru w celu korekty blg w browarach rzemieślniczych uważam za dopuszczalny

Comment

• bimb
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.09
          • 15

A co z wodą, może być z kranu i jeśli tak to przegotowana czy prosto z kranu?
          Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; Dzisiaj, 15:47.

Comment

• anteks
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10912

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
            A co z wodą, może być z kranu i jeśli tak to przegotowana czy prosto z kranu?
            Ale i tak będziesz gotować z chmielem, generalnie to z kranu powinna być czysta bakteriologicznie. Bywało że dodawałem zimną z krany dy rozcieńczyć do docelowego blg

Comment

• bimb
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.09
              • 15

Gotuje tylko ekstrakty jeden nachmielony i jeden nienachmielony,a później dodaje zimną wodę.
              Chmielenie na zimno (akurat mam saaz został mi z zeszłego roku i leży w lodówce) daję na drugą cichą fermentację ok 4-6dni
              Z tym chmieleniem też możesz podpowiedzieć czy może być czy lepiej coś zmienić, a dodaje jeszcze chmiel bo akurat to dla mnie coś co musi być w piwie wyczuwalne zarówno w smaku jak i zapachu.
              Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; Dzisiaj, 20:34.

Comment

• anteks
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10912

To które zestawy chcesz w końcu robić i jakie masz chmiele.
                ps a tych drożdży to tak min 2 paczki trzeba dać

Comment

• bimb
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.09
                  • 15

W domu mam ekstrakt Master Pint - Czech Pilsener i słód 1.7kg Bruntal i myślałem że jedna paczka drożdży da radę zawsze tak robiłem.
                  Jutro/pojutrze maja mi przyjść słody chmielone i niechmielone WESa, drożdże mam czech pilsner 18, godawa german lager W35 i te w zestawie z master pint

Comment

• anteks
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10912

Chyba ekstrakty a nie słody. Musisz sie zdecydować czy chmielone czy nie chmielone bo to różnica w dodawaniu chmielu na goryczkę

Comment

• bimb
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.09
                      • 15

Tak zgadza się na razie tylko warze z ekstraktów i chciałem dać jeden chmielony a długi nie, nie wiem jak się chmieli ekstrakty przez gotowanie i wole nie ryzykować że coś pójdzie nie tak bo chyba chmielenie ekstraktu na zimno jest łatwiejsze.
                      Mogę dać oczywiście dwa ekstrakty chmielone też o tym myślałem, ale wszędzie piszą w przepisach że jeden chmielony, a drugi niechmielony.

Comment

• anteks
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10912

Daje sie jeden chmielony a drugi nie chmielony bo to jest zestaw na 20l z tak obliczoną goryczką. Jeżeli dasz dwa nie chmielone to trzeba dać chmielu na początek gotowania by było gorzkie.Chmielenie na zimno to coś innego bo daje nam tylko aromat

Comment