Rekord fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #1

    Rekord fermentacji

    Witam wszystkich czytających.
    Tak się złożyło że kolejną wareczkę nastawiłem w warunkach temperaturowych odrobinę wyższych, tj. 27'C. Temperatura ta utrzymywała się przez następne dwie doby. Tym razem przygotowałem matkę drożdżową według wskazówek szanownych forumowiczów. Miałem nawet problemy ze zbyt gwałtownym pienieniem się drożdży przed dodaniem do brzeczki. W kilka godzin po nastawieniu piana była jak byk albo i nawet trzy byki. Fermentacja burzliwa trwała tylko ca 36 godzin.
    Brzeczka nastawna miała 11,5 'Blg, żadnych specjalnych wydziwnień, no może poza dwoma goździkami wrzuconymi w ostatniej fazie chmielenia do brzeczki. Po 36 godzinach 4,5 'Blg. Drożdże BrauPartner-a górnej f.

    Czy aby nie za szybko? Czy ktoś miał już tak szybko przerobione cukry?
    Jaki jest, hmmm... rekord?

    Zdrówko!
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Rekordu nie znam, u mnie kilka razy też tak szybko w takich temperaturach pracowało. Efektem był owocowy zapach i posmak. Poczekaj spokojnie, aż zejdzie do 2 Blg, to może potrwać z dzień dwa.
    Ostatnia zmiana dokonana przez pjenknik; 2003-09-24, 09:42.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #3
      Witam Panów,
      W dziale artykuły jest jeden autorstwa Volkera i pisze w nim autor, że przy użyciu drożdży dolnej ferm. proces fermentacji trwa 2-3 tygodnie i dopiero można butelkować. Czytając Wasze i innych wypowiedzi na forum przekonuję się, że 4 do 6 dni, to wszystko i do butelek. Czyżby wszyscy używali drożdży górnej ferm. ? Jak to jest.
      Podajcie mi proszę jakiś link, alboco do tematu, który tu został poruszony-przygotowywanie matki drożdżowej, nie mogę tego znaleźć, ciekawi mnie to. Jestem na kilka dni przed skompletowaniem sprzętu(czekam na gar zacierny, termometr i ballingometr) i mam zamiar uwarzyć ze słodu pilzneńskiego. W związku z tym , o czym pisałem nie wiem jakie drożdże kupić, wybieram się do sklepu browamatora w W-wie.
      Pomóżcie...Pozdrawiam.

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Archer napisał(a)
        Witam Panów,
        W dziale artykuły jest jeden autorstwa Volkera i pisze w nim autor, że przy użyciu drożdży dolnej ferm. proces fermentacji trwa 2-3 tygodnie i dopiero można butelkować. Czytając Wasze i innych wypowiedzi na forum przekonuję się, że 4 do 6 dni, to wszystko i do butelek. Czyżby wszyscy używali drożdży górnej ferm.
        Nie tyle drożdze, co temperatura ma istotny wpływ na szybkość fermentacji. Drożdże dolnej fermentacji w temperaturze powyżej 20 st. C również poradzą sobie z brzeczką w 2 dni. Obniżenie temperatury spowalnia procesy życiowe drożdży i w temperaturze 8-10 st. C (typowa temeratura dolnej fermentacji) sama fermentacja burzliwa trwa 6-8 dni. Do tego fermentacja cicha 2-3 tygodni.

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #5
          Odp: Rekord fermentacji

          slado napisał(a)
          (...)Czy aby nie za szybko? Czy ktoś miał już tak szybko przerobione cukry?
          Jaki jest, hmmm... rekord?

          Zdrówko!
          Rekordu też nie znam, ale nasze pierwsze piwko również załatwiło sprawę ekspresowo. Po jakiś 40 godzinach trafiło do butelek. W tej chwili (po 2,5 miesiąca)da się pić...

          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            #6
            No a teraz? Poradźcie proszę, jakie drożdże użyć do pierwszej w życiu warki ze słodu pilzneńskiego, w obecnych temperaturach...
            Nie wiem jakie to ma być piwko-"lager", "ale"...w tej chwili to bez różnicy, dopiero zaczynam.

            Comment

            • oryks
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.01
              • 297

              #7
              mapajak napisał(a)
              ... w temperaturze 8-10 st. C (typowa temeratura dolnej fermentacji) sama fermentacja burzliwa trwa 6-8 dni...
              Powiem więcej. Nawet trudno to nazwać fermentacją burzliwą. Aktualnie czekam 2 tydzień na pilsa. Drożdże sobie równo i spokojnie konsumują te cukry w tempie nie większym niż 1 Blg na dobę. Ale jakbym siedział w lodówce też bym był mało aktywny.

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #8
                Archer napisał(a)
                No a teraz? Poradźcie proszę, jakie drożdże użyć do pierwszej w życiu warki ze słodu pilzneńskiego, w obecnych temperaturach...
                Większość dostępnych drożdży to drożdże uniwersalne, spokojnie pracujące przy bieżących temperaturach... Ja dotąd używałam drożdży "Coopersa", które po rehydratacji pracowały jak głupie

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Archer napisał(a)
                  No a teraz? Poradźcie proszę, jakie drożdże użyć do pierwszej w życiu warki ze słodu pilzneńskiego, w obecnych temperaturach...
                  Nie wiem jakie to ma być piwko-"lager", "ale"...w tej chwili to bez różnicy, dopiero zaczynam.
                  Polecam drożdże "Danstar Windsor" dostępne w Browamatorze pod nazwą "ale" (prawdziwa górna fermentacja) i dodatek ok 5-10 % slodu karmelowego jasnego.

                  Comment

                  • Archer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.09
                    • 217

                    #10
                    Mam torebkę uniwersalnych z AN-KA, napisano, że wyselekcjonowane ze szczepu NCYC 1245. Mogą być, czy lepiej takie, które polecacie?

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Archer napisał(a)
                      Mam torebkę uniwersalnych z AN-KA, napisano, że wyselekcjonowane ze szczepu NCYC 1245. Mogą być, czy lepiej takie, które polecacie?
                      Na pewno mogą być, choć ja akurat tych nie wypróbowałem

                      Comment

                      • Archer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.09
                        • 217

                        #12
                        Dzięki !!

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • dadek
                          Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                          dadek
                          Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                          Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                          2025-04-19, 19:18
                        • SielskieWzgorze
                          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                          SielskieWzgorze
                          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                          ...
                          2024-02-19, 10:28
                        • Daray
                          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                          Daray
                          Dzień dobry,

                          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                          2023-03-13, 21:01
                        • darekd
                          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                          darekd
                          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                          ...
                          2023-02-08, 00:16
                        • darekd
                          Eichhorn, Kellerbier
                          darekd
                          Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.

                          https://brauerei-eichhorn.de/

                          5% alk.

                          Aromat - wyraźne drożdże z łagodnymi owocami, trochę słodu, przez chwilę leciutkie muśnięcie kwiatowego chmielu
                          Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się duże...
                          2024-09-01, 23:47
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...