Gotowanie "gotowca"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kowal1910
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 13

    #16
    Niedawno też myślałem jak Ty, wbrew pozorom zacieranie nie jest wcale takie trudne, wymaga jedynie trochę więcej sprzętu. Ja swój właśnie kompletuję z pomocą osób z forum, więc chętnie pomogę jeśli będziesz chciał również zacząć swoją wciągającą przygodę

    Pierwsze piwo robiłem z gotowca, drugie zacierałem i wg. mnie i degustatorów różnica była spora.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Kowal1910; 2014-02-09, 00:23.

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13965

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StrzalaJarocin
      nie mam sprzętu na zacieranie
      Czyli nie masz termometru i węża z oplotu?
      Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-02-09, 00:23.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • StrzalaJarocin
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.01
        • 8

        #18
        Dzięki za ofertę pomocy.
        Życzę dużo frajdy z procesem całym! Kumam że to jest fajne.

        Termometr to mam.
        Wydawało mi się że gar duży jest potrzebny. Nie widziałem, tylko czytałem opis.
        Można chyba na dwa razy w mniejszym, ale to i tak ponad 10 litrów kocioł...
        Co do oplotu to penie z węża można zrobić.
        Ostatnia zmiana dokonana przez StrzalaJarocin; 2014-02-09, 00:39.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10846

          #19
          http://browar.biz/forum/showpost.php...postcount=1154
          http://browar.biz/forum/showpost.php...postcount=1171
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13965

            #20
            Możesz zacierać na 10 litrów, a nawet i na 5. Kto ci zabroni? Tylko przeliczyć recepturę.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-02-09, 00:43.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • StrzalaJarocin
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.01
              • 8

              #21
              Przeczytałem post
              "Zrób to sam Kettler"
              No,no to dopiero mania majsterkowania!
              Rozejrzę się za kotłem, jakby jakiś chociaż 10 litrów się znalazł to rzeczywiście, nie ma co się wykręcać. Zawsze coś nowego warto poznać.
              No bo w tym co mam w domu, 3l. to jednak lipa. 10 gotowań. Cały wikend lekko

              Dzięki za odpowiedzi.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 10:28
              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 11:28
              • heckler
                Blučina, Havlíčkova 99, Pivovar Xaver
                heckler
                Xaver to jeden ze starszych browarów powstałych w Czechach. Jego założyciel Svatopluk Strava już od 2005 roku u siebie na posesji warzy piwo.
                Historia browaru to wzloty i upadki. Parokrotnie zaprzestawano warzenia, by do niego ponownie powrócić
                Np. w czerwcu 2008 zaprzestano, a już
                ...
                2025-06-24, 13:03
              • AdamKowalski34
                Pojedyncza butelka warki z browaru skwaśniała
                AdamKowalski34
                Cześć,
                Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
                Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników co mogło się stać z piwem bo trochę mnie to dziwi, w skrócie opiszę sytuację.
                Zakupiłem 6 piw (ten sam karton i data i godzina), grodziskie white ipa warka...
                2025-06-09, 06:10
              • Heisenberg
                Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                Heisenberg
                Cześć wszystkim
                Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                2025-06-08, 14:55
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...