Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
Zacieranie a słód żytni
Collapse
X
-
Zrobiłem dwa piwa z udziałem słodu żytniego (oba celowane w typ Belgijski). Udział słodu żytniego 25% i w obu warkach miałem początkowe kłopoty z filtrowaniem. Po przelaniu do kadzi, odstaniu i spuszczeniu pierwszych kilku litrów brzeczki następowała przerwa w filtracji. Kompletnie przestawało lecieć. Trzeba było przerwać, zamieszać wszystko w kadzi, ponownie czekać aż się odstoi i dalej filtrować. Na ogół już bez niespodzianek. Filtrat wychodził zdecydowanie mętniejszy niż w przypadku piw tylko ze słodu jęczmiennego. Piwo odfermentowało bardzo głęboko (z 15 BLG na 2-2,5 BLG). Faktycznie zielone piwo wyszło mocno kwaśne. Teraz dojrzewa w butelkach, zobaczymy może się przegryzie. Pierwszą degustację planuję na II Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich. Wtedy piwo będzie miało ok dwóch miesięcy, więc już powinno się dać ocenić, czy coś z niego będzie.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-) -
W połowie marca zrobiłem piwko z udziałem ok, 45% słodu żytniego. Problemów z filtracją raczej nie miałem choć trwała trochę dłużej. W tej chwili piwko leżakuje już 45 dni w temperaturze 13-14 st.C lecz prawie wcale się niewyklarowało. Zaczynam mieć obawy czy to nastąpi
: .
Czy któryś z kolegów ma podobne kłopoty z piwami z udziałem słodów żytnich????Comment
-
Twoja wiadomość trochę mnie zaniepokoiła, bowiem nastawiłem warkę z udziałem słodu żytniego i już zwróciłem uwagę na mętność nie spotykaną w innych warkach.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EDWINW tej chwili piwko leżakuje już 45 dni w temperaturze 13-14 st.C lecz prawie wcale się niewyklarowało. Zaczynam mieć obawy czy to nastąpi
: .
Czy któryś z kolegów ma podobne kłopoty z piwami z udziałem słodów żytnich????
Na szczęście jest to piwko pszeniczno-żytnie, więc w kategorii "mętność" pewnie mógłbym liczyć na czołową lokatę
Kto chce to może przeczytać o mojej warce nr 9 tutajComment
-
Idealnie klarowne, bardzo jasne, przyjemnie pachnące. Tylko w smaku czuć głównie kwasek ze słodu żytniego, a potem kolendrę...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BA jak z klarownością?Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
-
Moje jest zamknięte w balonie i nie próbuję go, ale jest mętne i nie wykazuje oznak klarowania.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjpIdealnie klarowne, bardzo jasne, przyjemnie pachnące. Tylko w smaku czuć głównie kwasek ze słodu żytniego, a potem kolendrę...
Comment
-
A jak długo już stoi? Bo mojemu klarowanie tak ze 3 tygodnie zajęło....Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BMoje jest zamknięte w balonie i nie próbuję go, ale jest mętne i nie wykazuje oznak klarowania.
Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
-
10 dni w balonie. Skończyła się już fermentacja cicha, bo rurka ferm. od paru dni milczy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjpA jak długo już stoi? Bo mojemu klarowanie tak ze 3 tygodnie zajęło....
I moim zdaniem już powinno przynajmniej od góry częściowo się sklarować. Niestety...
Muszę zrobić fotkę i tu zamieścić.Comment
-
Tak uwaga, trochę nie na temat, ale może się przyda:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BSkończyła się już fermentacja cicha, bo rurka ferm. od paru dni milczy.
Podczas cichej fermentacji rurka wcale nie musi bulgotać, u mnie prawie zawsze jest spokój.Comment
-
Ciekawa sprawa z tymi piwami na słodzie żytnim.
Zrobiłem dwa identyczne w odstępie tygodniowym. Takie same proporcje słodów i składników niesłodowych (cukier trzcinowy, miód, kolędra). Takie samo zacieranie i takie same problemy z filtracją.
Te same drożdże (dwukrotny odzysk z jednej warki). Tak samo chmielone. Tyle samo na burzliwej i cichej fermentacji. BLG początkowe 15, końcowe jednego 2.5 drugiego 2. Co w tym dziwnego? Ano, pierwsze z piw jest już idealnie klarowne, a drugie jest mętne w sposób charakterystyczny dla pszeniczniaków. Idealnie klarowna jest ok 2cm warstwa tuż pod powierzchnią.
Ktoś ma jakieś pomysły dlaczego te piwa tak się różnią klarownością?Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
-
To prawda, że bulgotać nie musi. Tak jest wtedy, gdy nie do końca wszystko jest dobrze uszczelnione. Podczas fermentacji cichej, tak jak przy każdej fermentacji, zawsze wydziela się dwutlenek. Inaczej nie byłoby fermentacji. Jest ona cicha, bo są to szczątkowe ilości gazów. Nie daje to oczywiście widowiskowych efektów w rurce fermentacyjnej.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoryskoTak uwaga, trochę nie na temat, ale może się przyda:
Podczas cichej fermentacji rurka wcale nie musi bulgotać, u mnie prawie zawsze jest spokój.
U mnie jest wszystko uszczelnione, jak przy wyrobie wina. Jednakże napisałem nieprawdę, bo wczoraj po południu 2 razy... bulknęło
, czyli trwa cicha.
A te cholerstwo nadal jest mętne
A uwaga była słuszna, bowiem na przykładzie wyrobu wina wiem, że często gazom łatwiej jest znaleźć lepszą drogę ujścia niż przez rurkę fermentacyjną.
Pozdrawiam
Comment
Related Topics
Collapse
-
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... -
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Są jeszcze parametry i skład:
Ekstr. 15%
Alk.6,2%
w składzie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)
W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.
Bez filtracji i pasteryzacji
...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment