Po poprzednim Koelschu, zostało mi już tylko wspomnienie. Czas uwarzyć następną turę, gdyż piwko nadzwyczajnie nam zasmakowało.
Zalecana temperatura fermentacji to 16 -18 stopni. Czyli "normalna" dla drożdzy górnej fermentacji. Natomiast zalecana temperatura fermentacji wtórnej i leżakowania to juz poniżej 10 stopni (a według niektórych źródeł 5 - 7 stopni).
Tak jest piwo warzone w oryginale i nie zamierzam z tym polemizować, ale pojawia się pytanie dlaczego ?
Czyli inaczej mówiąc co daje takie obniżenie temperatury ? (oprócz tego że spowalnia proces fermentacji
)
Które z walorów piwa zmienią się w stosunku do fermentacji wtórnej w 18 stopniach.
Zalecana temperatura fermentacji to 16 -18 stopni. Czyli "normalna" dla drożdzy górnej fermentacji. Natomiast zalecana temperatura fermentacji wtórnej i leżakowania to juz poniżej 10 stopni (a według niektórych źródeł 5 - 7 stopni).
Tak jest piwo warzone w oryginale i nie zamierzam z tym polemizować, ale pojawia się pytanie dlaczego ?
Czyli inaczej mówiąc co daje takie obniżenie temperatury ? (oprócz tego że spowalnia proces fermentacji
) Które z walorów piwa zmienią się w stosunku do fermentacji wtórnej w 18 stopniach.
. 
cicha tylkoy 5 dni.W temp zmiennej dość coprawda ale w zakresie 13* Pierwszy na słodzie weyermana był bardziej ciasteczkowo -zbożowy chmiel marynka tak samo chmielone jak w/w.
Comment