Fermentacja w 36h?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karczoh
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.07
    • 3

    #1

    Fermentacja w 36h?

    Witam

    Postanowilem posmakowac czegos nowego i wyprobowalem
    Stout brew-kita Coopersa. Zamiast cukru wykorzystalem
    ekstrakt słodowy John Bull Dark (Ciemny) 1,6 kg i po gotowaniu
    wszystkiego (ok. 10min.) zmieszalem z 18l wody. Po schlodzeniu
    do temperatury 24 stopni areometr wykazal 13Blg. Nastepnie
    dodalem drozdze i odstawilem do spizarni (temp caly czas 24 st.).

    Fermentacja rozpoczela sie po 8h. Nastepne 12h to istne wybuchy
    z pojemnika fermentacyjnego. Co tam sie dzialo z tymi drozdzami,
    az trudno sobie wyobrazic. Nieoczekiwanie jednak po 36h od wstawienia
    drozdzy bable zaczely milknac i juz prawie nie ma oznak fermentacji.

    Zdziwiony troche sprawdzilem temperature - caly czas 24stopnie.
    Troche sie zmartwilem ze moze jak mnie nie bylo temp skoczyla
    i zabila drozdze, ale z drugiej strony w spizarni panuje stala temp.
    Niemogac zaspokoic ciekawosci dokonalem pomiaru areometrem,
    a tam 5Blg! Czytajac forum niektore osoby osiagaja taki wynik po
    kilkunastu dniach, czy wiec na pewno u mnie wszystko jest ok? Plyn
    ma zapach piwa, w smaku tez przypomina piwo, choc jeszcze znacznie
    czuc drozdze? Czy juz ktos wczesniej spotkal sie z tak blyskawiczna
    fermentacja? Czekam teraz do jutra wieczor, aby znowu zbadac
    poziom Blg.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    temperatura wysoka to i fermentacja szybka.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karczoh
      Witam


      Niemogac zaspokoic ciekawosci dokonalem pomiaru areometrem,
      a tam 5Blg! Czytajac forum niektore osoby osiagaja taki wynik po
      kilkunastu dniach

      Eeee, to chyba jak się fermentuje piwa o wyższych ekstraktach, to po kilkunastu dniach, przy 13 blg to masz zupełnie normalny pomiar, zwłaszcza przy 24 stopniach.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • bommbel
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.03
        • 22

        #4
        u mnie jest tak samo ... w kuchni mam w miare stala teperature 23-24stopnie ... narazie robilem 2 brew kity i oba konczyly fermentowac po 36-48h.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19326

          #5
          Ja sobie pozwoliłem zrobić jedną warkę w takiej temp. i istotnie piana szybko znikła, ale za cho... nie chciała się klarować, mimo że trzymałem 6 dni. zlałem w końcu na cichą i od dwóch dni widzę, że już ładnie się klaruje w temp. 18*C

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            A u mnie z 13Blg zeszło od wtorku do 5Blg w temp. 22-24 st. czyli w miare normalnie.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • RomaNzRumunii
              Vienna lager bardzo wolną fermentacja
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
              2022-01-25, 17:05
            • Piotr7
              drożdże dla początkującego
              Piotr7
              Witam!
              Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
              Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
              2024-12-09, 14:24
            • etman
              Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
              etman
              Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
              White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

              Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
              2024-11-23, 19:56
            • Kamil97
              Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
              Kamil97
              Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
              W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
              2023-04-05, 17:59
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...