Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
Nagazowanie w butelkach.
Collapse
X
-
No ale chyba nie do tego stopnia?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderi jeszcze jedna rzecz mi wpadła do głowy - może używasz miękkich kapsli? One czasem puszczają gaz.
Tego typu przyczyny można by się doszukiwać przy max kilku butelkach, bo nie sądzę, żeby kapsle zawiniły przy całej partii (bo uznałem, że skoro porusza się jakiś problem to nie dotyczy on jednej butelki).Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci sięComment
-
Wygląda to na piwo niemal bez drożdży. Trochę to dziwne..., jakbyś dodatkowo klarował to piwo np. żelatyną, co, przy niewątpliwej mocy tego Belga, mogło być zabójcze dla komórek drożdżowych, którym pozostawiłeś rolę gazownika.
W tej sytuacji dodawanie kolejnych cukrów nie ma sensu - wszak w piwie jest ich juz odpowiednio wydozowana ilość. Proponuję więc czekać kolejny miesiąc - te resztkowe komórki drożdżowe, które z pewnością w każdej z butelek pozostały, w końcu zrobią swoje..Comment
-
Niedawno miałem podobną sytuację.
Idealnie klarowne piwo zlane do butelek miał poważne problemy z refermentacją. Zwykle wystarczy 7-10 dni w ciepłym i piwo ma już odpowiednią ilość CO2. W tym przypadku po miesiącu jest go jeszcze za mało. Na szczęście z moich obserwacji wynika, że wszytsko idzie w dobrym kierunku.Pozdrawiam, WesołyComment
-
Chciałbym odnowić pytanie - bo mam podobny problem.
I jeszcze jedno pytanie: aby było więcej gazu w butelce, należy nalać piwka tak aby cała szyjka była z powietrzem, czy też tak aby powietrza było mniej?
Jak to w końcu jest?Comment
-
Aby było więcej gazu należy dodać wiecej środka refermentujacego czyli np. cukru.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
tez gdzieś czytałem że ok 1- 1,5 cala czyli 2,5-3,75cm
ae to chyba zalezy od butelki - ogólnie jest zalecenie że lepiej mniej ze wzgledu na to aby piwo nie miało za bardzo styczności z powietrzem.Comment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Świeżutki browar Hřebec swoją działalność rozpoczął w tym roku, a pierwsza warka pochodzi z czerwca również tego roku. Popiersie konia w herbie oczywiście nie jest przypadkowe i nawiązuje do znanych wyścigów konnych w Pardubicach.
Miejsce w którym browar ma swoją lokalizację...-
Channel: Czechy
-
-
Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...-
Channel: Niemcy
-
-
Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...-
Channel: Czechy
-
-
Ekstrakt: 18% wag.
Alkohol: 7,7% obj.
Słód: jęczmienny, pszeniczny
Chmiel: Puławski
Drożdże: LalBrew Verdant IPA™
Dodatki: wiśnie, chmiel, skórki gorzkiej pomarańczy curacao, kolendra
Jest wiśnia, ale też jogurt, laktoza, , serek ziarnisty, nabiał....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Horažďovice to historyczne miasteczko w Czechach, położone około 17 km na północny zachód od Strakonic. Prawdopodobnie założone w X wieku jako osada poszukiwaczy złota
. Na rynku góruje ładny kościół, równie ładne kamienice, ale i wszechobecna betonoza, szkoda, bo cienia i...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment