Przemyć? Jak uwarzyć?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzidzi41
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 28

    #1

    Przemyć? Jak uwarzyć?

    Witam. Nigdzie nie potrafie znalezc inf. dot. tego czy słód juz ześrutowany (przysłany z browamatora) trzeba przed zacieraniem umyć / przepłykać czy cokolwiek takiego, czy poprostu go tak prosto z worka wsypać do gara??
    Z góry dzieki za odp.

    Jeszcze jedna sprawa:
    Mam do dyspozycji 5kg słodu pilzeńskiego
    40g chmielu marynka
    40g chmielu lubelskiego

    Co moge i jak z tego zatrzeć? (proporcje dla około 20l gotowego piwa (ile słodu, chmielu, czy zacieranie infuzyjne czy jakie?) )
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Słodu nie trzeba myć. I tak piwo się warzy więc wszystko, co żywe się zabije. A poza tym powinien być czysty. Myślę, że BA dba o to.

    Co do podanych przez Ciebie składników, możesz uwarzyć zwykłego pilsika zacieranego infuzyjnie lub dekokcycjnie, jeżeli masz ochotę na manewrowanie garnkami (ponieważ użyjesz tylko jednego słodu, byłby dekokt nawet wskazany, by rozbudować smak i uzyskać większą słodowość).

    Co do chmielenia to zalezy czy lubisz piwo bardziej goryczkowe, czy mniej, hmm ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2007-01-22, 21:46.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • dzidzi41
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.01
      • 28

      #3
      w sumie to wole bardziej goryczkowe niż aromatyczne tylko ja bede przeprowadzał górną ferm. a pilska sie robi chyba w dolnej :/

      Comment

      • anteks
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10855

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41
        Witam. Nigdzie nie potrafie znalezc inf. dot. tego czy słód juz ześrutowany (przysłany z browamatora) trzeba przed zacieraniem umyć / przepłykać czy cokolwiek takiego, czy poprostu go tak prosto z worka wsypać do gara??
        Z góry dzieki za odp.
        bez komentarza

        Jeszcze jedna sprawa:
        Mam do dyspozycji 5kg słodu pilzeńskiego
        40g chmielu marynka
        40g chmielu lubelskiego

        Co moge i jak z tego zatrzeć? (proporcje dla około 20l gotowego piwa (ile słodu, chmielu, czy zacieranie infuzyjne czy jakie?) )
        to pytanie zadałeś już na innym forum i otrzymałeś szybką odpowiedź
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • dzidzi41
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.01
          • 28

          #5
          ale tam dostalem tylko jedna odp. a chciałbym poznać opinie szerszego grona ludzi... To chyba akurat nie jest złe..

          ...a co do tego: "bez komentarza" to nie rozumiem... ty na pewno od razu wszystko wiedziałaś hehe pozdrawiam

          Comment

          • anteks
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10855

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41
            ale tam dostalem tylko jedna odp. a chciałbym poznać opinie szerszego grona ludzi... To chyba akurat nie jest złe..
            oczywiście że to nie jest złe , ale coder udzielił bardzo wyczerpującej informacji
            ...a co do tego: "bez komentarza" to nie rozumiem... ty na pewno od razu wszystko wiedziałaś hehe pozdrawiam
            oczywiście że nie wiedzialem wszystkiego od razu ,ale czytając o podstawach warzenia można co nie co wywnioskować
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • fellix-f1
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 157

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41
              w sumie to wole bardziej goryczkowe niż aromatyczne tylko ja bede przeprowadzał górną ferm. a pilska sie robi chyba w dolnej :/
              Słusznie, tylko trzeba było od razu o tym napisać, a nie palić głupa!

              Comment

              • zbysia
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.09
                • 907

                #8
                A propos palenia. Nie jest powiedziane, że z tych surowców można zrobić tylko jasne piwo: można część słodu upalić, uwędzić, skarmelizować, zaparzyć.. kombinacji jest multum, a dodając jeszcze ogólnie dostępne dodatki niesłodowane, to można trzy dni siedzieć i myśleć jakie piwo zrobić..
                fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • ART
                  Chmielowe aromaty bez chmielu....
                  ART
                  Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

                  Np.

                  Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
                  2025-11-01, 09:24
                • darekd
                  Pinta, Black Delivery
                  darekd
                  Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7

                  15% ekstr.
                  6,5% alk.

                  Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
                  Piana - wyższa, zwarta,...
                  2024-09-18, 21:18
                • ART
                  Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
                  ART



                  Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

                  Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
                  2025-08-23, 15:51
                • darekd
                  Pinta, Hopzz_Chapter
                  darekd
                  Hazy Pale Ale,
                  12% ekstr.
                  4,7% alk.

                  Chmiel - Riwaka (w formie Subzero Hop Kief, jeden z kilku rodzajów chmielu w wersji płynnej)

                  Aromat - wyraźny chmiel, taki jakby granulat rozgnieść w palcach, ciekawe że bardziej jest ziołowy (taki świeży) niż owocowy...
                  2025-10-06, 22:56
                • darekd
                  Budějovický Budvar [Nachmelená Opice], Opičí Ejl
                  darekd
                  Budvar uwarzył swojego pierwszego ejla W kooperacji z Nachmieloną Małpą z Karniowa (Krnov) wypuścili Małpiego (Opičí Ejl)

                  11,8% ekstr.
                  4,9% alk.
                  38 IBU

                  Chmiele: Cascade, Simcoe, Amarillo, Mosaic

                  Aromat - wyczuwalne owoce tropkalne i trochę...
                  2021-09-15, 22:19
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...