Szybka rada dot. pirosiarczanu sodu

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lukas84
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 17

Szybka rada dot. pirosiarczanu sodu

Witam!
    Dziś rozlewam warkę do butelek.Mam pytanie odnośnie pirosiarczanu sodu.Przepłukam nim butelki, ale nie zdążą one do końca wyschnąć przed wlaniem do nich piwa.Teoretycznie po piro butelka nie musi być przepłukana wodą, tylko sobie wyparuje.Pytanie: czy mogę do butelek, w których jeszcze jest pozostałość po pirosiarczanie sodu wlewać i kapslować piwo??Z góry dziękuje!!
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lukas84
    Witam!
    Dziś rozlewam warkę do butelek.Mam pytanie odnośnie pirosiarczanu sodu.Przepłukam nim butelki, ale nie zdążą one do końca wyschnąć przed wlaniem do nich piwa.Teoretycznie po piro butelka nie musi być przepłukana wodą, tylko sobie wyparuje.Pytanie: czy mogę do butelek, w których jeszcze jest pozostałość po pirosiarczanie sodu wlewać i kapslować piwo??Z góry dziękuje!!
    Przed samym nalaniem piwa przechyl jeszcze raz butelkę i wylej pozostałości roztworu piro, które w tym czasie spłyną sobie po ściankach na dno. Będzie dobrze. Ja robię tak samo, nigdy nie miałem problemu z refermentacją, ani obcymi posmakami.
    blog.kopyra.com

Comment

• Madar50
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 95

Chyba pirosiarczyn ? Mała różnica, a jednak.

Comment

Related Topics

Collapse

• heckler
        Pozlovice, K Přehradě 334, Minipivovar Komonec
        heckler
        Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....
        2025-09-24, 08:04
      • Prusak
        Ostrowiec Świętokrzyski, Młyńska 7, Browar Bez Kultury
        Prusak
        Stsounkowo niedawno, bo bodaj przed rokiem otwarty browar restauracyjny. Zarazem w cetrum Ostrowca jak i na uboczu.
        W czwartkowe popołudnie zastałem niewielu gości. Oprócz sali restauracyjnej, neutralnej w odbiorze z widokiem na warzelnię i tanki plusem jest także taras wychodzący na bezludną...
        2025-09-06, 17:42
      • Prusak
        Portugalia, Porto, R. de Sá da Bandeira, Cervejaria Nortada
        Prusak
        Browar resturacyjny ulokowany w centrum Porto, blisko popularnego Mercado do Bolhão.
        Przeszklone ściany od ulicy, przestronne wnętrza.
        Czynne od 12. do północy we wszystkie dnie tygodnia.
        Obsługa szybka i miła.
        Zestaw piw za mojej bytności obejmował dziewięć pozycji,...
        2025-09-01, 22:20
      • Prusak
        Portugalia, Braga, R. Dom Gonçalo Pereira 35, Letraria craft beer library Braga
        Prusak
        Firmowy lokal znanego portugalskiego browaru kraftowego Letra umiejscowionego na północ od Bragi.
        Lokalizacja bardzo dobra, w samym centrum starego miasta, nieopodal katedry.
        Czynne od środy do niedzieli od 12. 30, w poniedziałki i wtorki od 17.00.
        Miejsce cieszy się dużym zainteresowaniem...
        2025-08-30, 19:20
      • ART
        OneMoreBeer.pl
        ART
        Korzystam czasem żeby zdobyć to i owo co nie trafia do dwóch ulubionych sklepów w Opolu.

Siedziba w Wieprzu, wspólny temat z Pintą.

Ceny w porządku, można czasem załapać się na rabat 20%, jeśli coś pójdzie nie tak.

No i u nas coś nie idzie ...
        2025-03-16, 00:10
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...