Szczęśliwym trafem jestem posiadaczem w pełni zaciemnionego pomieszczenia gospodarczego 4 m kw. do leżakowania piwa. Nieszczęśliwie się zdażyło że temperatura w ostatniich dniach wzrosła tam do 24 stopni. Czy bardzo to zaszkodzi refermentacji? Czy bardzo to zaszkodzi następnemu nastawionemu piwu? Jakie są dopuszczalne normy temperatur do fermentacji i refermentacji. W ksiązkach piszą że do 22 stopni.
Temperetura refermentacji 24 st. C
Collapse
X
-
Bardzo może i nie, zwłaszcza jeśli używałeś drożdży górnej fermentacji które dobrze znoszą wyższe temperatury. Jeśli możesz lub masz gdzie przenieść, to obniż temperaturę do około 20 C (niższa byłaby jeszcze lepsza). W przeciwnym wypadku spodziewaj się trochę aromatów owocowych w piwie. Nie będzie to zepsucie czy coś podobnego. Po prostu efekt fermentacji w wyższej temperaturze.Szczęśliwym trafem jestem posiadaczem w pełni zaciemnionego pomieszczenia gospodarczego 4 m kw. do leżakowania piwa. Nieszczęśliwie się zdażyło że temperatura w ostatniich dniach wzrosła tam do 24 stopni. Czy bardzo to zaszkodzi refermentacji? Czy bardzo to zaszkodzi następnemu nastawionemu piwu? Jakie są dopuszczalne normy temperatur do fermentacji i refermentacji. W ksiązkach piszą że do 22 stopni.
Related Topics
Collapse
-
W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...-
Channel: Słowenia
-
-
Cześć wszystkim

Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment