prosze o szybką odpowiedz . czy to możliwe ze przy pszenicznym w instrucji napisali zeby utrzymac temp 72 st do negatywnej proby jodowej ja podgrzalem do 72 st odrazu sprawdzilem i odrazu proba wyszla negatywna czy cos jest nie tak ? czy filtrowac smialo?
próba jodowa - proszę o szybką odpowiedź
Collapse
X
-
-
próba jodowa
witam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 stComment
-
Źle zrobiłeś, trzeba było poczekać trochę na tych 72* aż do próby negatywnej, powinna taka się zrobić już po jakichś 15 minutach.witam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 stComment
-
Comment
-
Tak, widzę, że problem był raczej semantyczny niz piwowarski, bo w Kołysce escobar już napisał poprawnie. Może wywal te wątki do przechmielin, bo nic nie wnoszą, zostaw tylko ten z KołyskiComment
-
Po lewej stronie posta masz trójkącik, którym zgłaszasz takie problemy. Ja jestem moderatorem działu Przy piwie, więc nie mam tu i tak magicznej mocy
Comment
-
Pewnie, że możliwe, zależy jak długo zacierałeś w niższej temperaturze i jakie miałeś słody. Ale lepiej potrzymać tyle, ile każe instrukcja, podobno po negatywnej próbie jeszcze coś tam się zaciera.Comment
-
Robisz te same błędy co ja - wybierasz najtrudniejsze piwa, z kiepskimi drożdżami, ciężko z nich uzyskać dobry efekt. Browamator powinien wprowadzić jakieś piwo dla początkujących, niekoniecznie stylowe.
A z tych co ma, to najlepiej zaczynać od Pale Ale, choć ono z kolei długo dojrzewa. Może jeszcze Alt, ale on mi wyszedł tak marny, że nie chcę go polecać.Comment
-
Dzięki za wskazówki więc następna warka będzie Alt. No fakt co do drożdży to przy pszenicznym to chyba najważniejsza rzecz ale wyszły teraz nowe w BA do kupienia typowe do pszenicznych suche drożdże. Może wypowie się ktoś kto ich już używał. Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum. pozdrComment
-
na przyszłość bardzo proszę o zadawanie pytań w odpowiednich działach. trochę się nasprzątałem po Twoim warzeniu
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Zajrzałem do ich sklepu i z czystym sercem moge polecic Brown Ale - łatwe w zacieraniu i szybkie w dojrzewaniu, i jedno z najlepszych jakie robiłem.
No i może Stout, jeżeli w nim gustujesz.
Za dużo piw, za mało czasu.Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....-
Channel: Czechy
-
-
Stsounkowo niedawno, bo bodaj przed rokiem otwarty browar restauracyjny. Zarazem w cetrum Ostrowca jak i na uboczu.
W czwartkowe popołudnie zastałem niewielu gości. Oprócz sali restauracyjnej, neutralnej w odbiorze z widokiem na warzelnię i tanki plusem jest także taras wychodzący na bezludną...-
Channel: Świętokrzyskie
-
-
Browar resturacyjny ulokowany w centrum Porto, blisko popularnego Mercado do Bolhão.
Przeszklone ściany od ulicy, przestronne wnętrza.
Czynne od 12. do północy we wszystkie dnie tygodnia.
Obsługa szybka i miła.
Zestaw piw za mojej bytności obejmował dziewięć pozycji,...-
Channel: Portugalia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment