jaka temperatura przechowywania piwa pszenicznego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banaszek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.02
    • 617

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Takie jest też i moje zdanie.
    Ufff... już sądziłem, że sadzę głupoty Jak widać, Panie i Panowie - do cichej! Zapraszamy! Cicha i cierpliwość (w skrócie CiC)! Głosujcie na nas!


    Comment

    • escobar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.01
      • 99

      #32
      Witam moje pszeniczne ma juz ok 3 tyg w butelkach leżało tydzień w pokojowej temp ok 21 st i lodówka ok 7 st wczoraj otworzyłem na próbę i ma dość mocno drożdżowy posmak myślicie jaka jest tego przyczyna? Za krótko leżakowało jak na razie? Nagazowane było dobrze.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
        dość mocno drożdżowy posmak

        Ale w pszeniczniakach to chyba zaleta niz wada. Przecież drożdże i tak wlewasz do kufla.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
          Witam moje pszeniczne ma juz ok 3 tyg w butelkach leżało tydzień w pokojowej temp ok 21 st i lodówka ok 7 st wczoraj otworzyłem na próbę i ma dość mocno drożdżowy posmak myślicie jaka jest tego przyczyna? Za krótko leżakowało jak na razie? Nagazowane było dobrze.
          Kolego, ten typ tak ma. Nie bez powodu nazywa się Hefeweizen*.




          *podpowiedź: die Hefen - drożdże, der Weizen - pszenica.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • escobar
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.01
            • 99

            #35
            No nieraz piłem pszeniczne, ale u mnie posmak tych drożdży jest dominujący

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
              No nieraz piłem pszeniczne, ale u mnie posmak tych drożdży jest dominujący

              To poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie, opadną na dno i nie wlewaj ich wszystkich.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                A pamiętasz to:
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
                Na cichą? Pszenicznego chyba nie zlewa się na cichą z tego co czytałem ;]
                więc się nie dziw, że
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
                No nieraz piłem pszeniczne, ale u mnie posmak tych drożdży jest dominujący
                blog.kopyra.com

                Comment

                • escobar
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.01
                  • 99

                  #38
                  Też właśnie o tym pomyślałem, więc nauka na przyszłość. Tak to bywa z tym warzeniem. pozdrawiam

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
                    Na cichą? Pszenicznego chyba nie zlewa się na cichą z tego co czytałem ;]
                    Moją trzecią warkę (pół-ciemna pszenica) podzieliłem na 2 fermentatory. Pół warki poszło na cichą, pół od razu do butelek. Za miesiąc się wypowiem...

                    Comment

                    • escobar
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.01
                      • 99

                      #40
                      hmmmm no właśnie otworzyłem butelkę pszenicznego które tylko tydzień leżało w lodówce a 3 tygodnie w temp. pokojowej i jest jak by dojrzalsze w smaku ale jednak wydaje mi sie zbyt wodniste jaka może być tego przyczyna? Błędy przy filtrowaniu ?

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
                        hmmmm no właśnie otworzyłem butelkę pszenicznego które tylko tydzień leżało w lodówce a 3 tygodnie w temp. pokojowej i jest jak by dojrzalsze w smaku ale jednak wydaje mi sie zbyt wodniste jaka może być tego przyczyna? Błędy przy filtrowaniu ?
                        Na pewno nie przy filtrowaniu. Może zbyt głęboko odfermentowało. Ze swojego doświadczenia wiem, ze na treściwość wpływ ma stopień wysycenia CO2. Jeżeli piwo jest słabo nasycone, to sprawia wrażenie wodnistego. Z kolei jeśli jest zbyt mocno nasycone, i cała para idzie w gwizdek, znaczy w pianę, to efekt może być podobny. Jak z wysyceniem w Twoim egzemplarzu?
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • escobar
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.01
                          • 99

                          #42
                          wydaje mi się że jest dobrze nagazowane, nie za mocno raczej chociaż pijana po nalaniu jest bardzo ładna drobno ziarnista jednak po minucie znika dodałem ok 170 gr glukozy na 20 l. No piwo nie jest tragiczne, ale jednak mało treściwe jak na pszeniczne.

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • pietrus96
                            Osad w butelkach
                            pietrus96
                            Cześć,
                            dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                            2024-01-13, 20:24
                          • dadek
                            Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna
                            dadek
                            Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
                            2025-12-02, 01:12
                          • bastion
                            Łotwa, Cesis, Skolas Iela 6, Trimpus Craft Brewery.
                            bastion
                            Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
                            Dominantą rynku jest spory gotycki...
                            2023-10-13, 18:44
                          • dadek
                            Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                            dadek
                            Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                            2024-05-12, 23:57
                          • dadek
                            Niemcy, München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
                            dadek
                            Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
                            Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
                            2025-12-05, 00:45
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...